- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Cena gasa u Evropi veća od 3.300 dolara za hiljadu kubnih metara

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Cena gasa u Evropi je prvi put od marta premašila 3.300 dolara za hiljadu kubnih metara i raste za više od 10 odsto, pokazuju podaci sa londonske berze ICE.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema najnovijim podacima berze cene rastu za 10,8 odsto i iznose 3.312,5 dolara za hiljadu kubnih metara.
Početkom marta gas u Evropi je zbog straha od zabrane uvoza ruskih energenata četiri dana zaredom bio na istorijskom maksimumu. Rekordna cena od 3.892 dolara je postignuta 7. marta.
„Gasprom“ je 19. avgusta objavio da će gasovodom „Severni tok“ zbog planskog remonta, biti zaustavljene isporuke na tri dana od 31. avgusta. Cena septembarskih fjučersa na čvorištu TTF u Holandiji porasla je tokom petka za osam odsto, na više od 2.700 dolara za hiljadu kubnih metara.
Rast cene gasa u Evropi je počeo u proleće prošle godine, kada se prosečna cena po indeksu čvorišta TTF kretala u rasponu od 250 do 300 dolara za hiljadu kubnih metara. Krajem leta vrednost ugovora za isporuke „dan unapred“ je premašila 600 dolara, a početkom oktobra je bila već 1.000 dolara.
Stručnjaci su takav rast cena povezali sa nekoliko faktora: velikom potražnjom za tečnim prirodnim gasom u Aziji, ograničenom ponudom glavnih dobavljača i niskim nivoom popunjenosti podzemnih skladišta u Evropi nakon duge hladne zime i toplog leta.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
RUSIJA
Gas dostigao vrednost od 3.200 dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala