- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski ministar: Treba da obnovimo isporuke od „Gasproma“ ili ćemo platiti penale u milijardama

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKompresorske stanice na teritoriji Krasnodara
Kompresorske stanice na teritoriji Krasnodara - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Bugarska treba da pokuša da obnovi isporuke gasa od „Gasproma“ u skladu sa sporazumom, u suprotnom postoji opasnost da će zemlja morati da plati kaznu koja se meri milijardama leva, rekao je bugarski ministar energetike Rosen Hristov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako je objasnio, sporazum sa ruskom kompanijom, koji ističe krajem godine, predviđa obavezno plaćanje 80 odsto od tri milijarde kubnih metara koliko je ugovoreno ranije, bez obzira na to da li je taj gas korišćen ili ne. Bugarska je iskoristila milijardu kubnih metara gasa od raspoložive tri, stoga u slučaju arbitražnog suda može da izgubi veliku sumu.

„Situacija je jasna – imamo sporazum prema kome ćemo, u slučaju nepoštovanja sa naše strane, morati da platimo penale koji se mere u milijardama. Sa druge strane, prema tom sporazumu možemo da dobijemo jeftin gas i mi dovodimo u pitanje da li ćemo ga koristiti ili ne. Shvatam da postoje ekonomija i geopolitika, ali što ih više mešamo, situacija postaje gora za krajnjeg potrošača“, rekao je Hristov, prenosi Bugarska nacionalna televizija.

Kako je dodao, u slučaju arbitražnog suda, male su šanse da bi Bugarska dobila slučaj.

„Kakva je verovatnoća da ćemo pobediti (na sudu), s obzirom na to da je niz evropskih zemalja prihvatio tu šemu plaćanja ('Gasproma') i nastavlja da radi u skladu sa njom“, ocenio je ministar.

„Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi. Premijer Kiril Petkov je odluku Rusije nazvao ucenom i rekao da je vlada odavno bila spremna za takav scenario. Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.
O nabavci preostale količine bugarska vlada pokušava da pregovara sa drugim dobavljačima, ali je za sada potreban obim obezbeđen samo za avgust. Istovremeno, Bugarska je, prema rečima samog premijera, svakodnevno u kontaktu sa „Gaspromom“ i traži da se obnove isporuke pod istim uslovima plaćanja.
Radnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
RUSIJA
Bugarski stručnjak: Obnavljanje pregovora sa „Gaspromom“ je ekonomska logika, a ne politika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala