- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bajden i Zelenski razgovarali o novoj tranši vojne pomoći

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim o podršci Kijevu i novoj tranši vojne pomoći, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Predsednik je ponovo potvrdio podršku Ukrajini“, rekla je ona novinarima.
Portparolka je precizirala da se tokom razgovora govorilo i o novoj tranši američke pomoći u vrednosti od oko tri milijarde dolara.
Ona je dodala da se Bajden dotakao i situacije oko Zaporoške nuklearne elektrane. Kako je navela, Sjedinjene Američke Države pozivaju na organizovanje demilitarizovane zone oko stanice i omogući međunarodnim inspektorima da uđu u stanicu.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala