- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Rukopis Galilea Galileja proglašen falsifikatom /foto/

CC0 / / Galileo Galilej
Galileo Galilej - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Biblioteka Univerziteta u Mičigenu objavila je da je rukopis koji je navodno napisao sam Galileo Galilej, a koji je bio istaknuti deo njihove kolekcije skoro jedan vek – falsifikat.
Gornja polovina dokumenta od jedne stranice sadrži „nacrt pisma koje prati Galilejevu zvaničnu prezentaciju tada konstruisanog teleskopa duždu Venecije 24. avgusta 1609. godine“, dok donja polovina sadrži „nacrte beleški koje beleže Galilejeva teleskopska posmatranja Jupiterovih meseca od 7. do 15. januara 1610.“
Rukopis je došao u posed biblioteke u Mičigenu 1938. nakon smrti Trejsi Mekgregor, koja ga je kupila na aukciji a čiji su ga naslednici ustupili.
Međutim, u maju 2022. godine profesor istorije na Državnom univerzitetu Džordžije Nik Vajlding kontaktirao je sa kustosom biblioteke Univerziteta Mičigen Pablom Alvarezom putem e-pošte i izrazio sumnju u autentičnost rukopisa, prenosi međunarodni Sputnjik.

„Vajlding je zaključio da je naš rukopis Galileja lažan i iz 20. veka. I da ga je izradio poznati falsifikator Tobija Nikotra. Nakon što su naši stručnjaci proučili njegove najubedljivije dokaze – papir i poreklo – i ponovo pregledali rukopis, složili smo se sa njegovim zaključkom“, navodi biblioteka u saopštenju.

Tokom njihove istrage, biblioteka je zaključila da je rukopis očigledno napisan na papiru koji je nastao negde posle 1770. godine, mnogo posle Galilejeve smrti 1642.
Na aukciji 1934. godine, gde je kupiljen rukopis, dokument je pratila beleška nadbiskupa Mafija koja ga je potvrdila upoređivanjem sa dva druga Galilejeva rukopisa u Pizi. Međutim, ispostavilo se da su i oba dokumenta falsifikat, ističe biblioteka.
Detalj slavne fotografije na kojoj jedan čovek, za kojeg se veruje da je August Landmeser, odbija da salutira nacističkim pozdravom.
 - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
DRUŠTVO
Nemci na Pelješcu traže kosti junaka sa slavne fotografije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala