- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski ekstremisti planiraju da dignu u vazduh vodovod, bez vode bi ostalo preko 12 hiljada ljudi

© AP Photo / Rodrigo AbdUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Ukrajinski ekstremisti planiraju da dignu u vazduh vodovod u DNR i da za to optuže rusku vojsku, a usled toga bi bez vode ostalo preko 12 hiljada ljudi, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general pukovnik Mihail Mizincev.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Prema dostupnim pouzdanim informacijama, u Novomihajlovki u Donjeckoj Narodnoj Republici, ukrajinski ekstremisti minirali su objekte vodovodne stanice koje planiraju da dignu u vazduh i da ruske snage optuže za neselektivne napade na vitalne infrastrukturne objekte, o čemu bi potom naveliko izveštavali ukrajinski i zapadni mediji“, objasnio je on.

Precizirao je da bi u slučaju dizanja u vazduh vodovodne stanice bez vode ostalo 11 naselja i skoro 12,5 hiljada ljudi.
Mizincev je naglasio da su na teritoriji vodovodne stanice ekstremisti rasporedili dalekometnu artiljeriju i višecevne bacače raketa iz kojih sistematski granatiraju okolna naselja, kao i položaje ruskih snaga, provocirajući uzvratnu vatru.
Pored toga, u Slavjansku u DNR u zgradi stručne škole ukrajinski ekstremisti opremili su kasarnu i komandni punkt, a u blizini obrazovne ustanove rasporedili artiljeriju i višecevne bacače raketa iz kojih sistematski gađaju okolna naselja, pri čemu evakuacija civila iz te oblasti nije izvršena.
U Nikolajevu su u zgradi stručne škole br. 7 pripadnici Oružanih snaga Ukrajine opremili kasarnu i skladište municije, a po perimetru postavljena uporišta.
U Harkovu u zgradi hostela militanti jedinica teritorijalne odbrane razmestili su uporište, a na pripadajućoj teritoriji rasporedili veliku količinu oklopnih vozila, dok je civilima zabranjeno da napuštaju svoje domove, a svi pokušaji građana da se samostalno evakuišu na bezbedno oštro se prekidaju.
U Dnjepropetrovskoj oblasti na teritoriji seoske škole jedinice Oružane vojske Ukrajine opremile su uporište, artiljerijske položaje i skladište municije, prilazi zgradi su minirani, a lokalno stanovništvo nije na to upozoreno.
Mizincev je istakao da je tokom proteklog dana, bez učešća ukrajinske strane, iz opasnih regiona Ukrajine i republika Donbasa evakuisano preko 25,3 hiljade ljudi, uključujući preko 3,9 hiljada dece.
Ovakvi postupci ukrajinskih vlasti demonstriraju potpunu ravnodušnost prema sudbini sopstvenih građana i apsolutno zanemarivanje svih normi i principa međunarodnog prava.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
U Istanbulu je 29. marta održana još jedna runda pregovora, tokom koje je ruska strana dobila pisane predloge ukrajinske strane, uključujući odbijanje članstva u vojnim savezima, kao i ideju da se Krim vrati vojnim putem.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala