- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Usporavanje tempa specijalne vojne operacije je svesna odluka

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Usporavanje tempa napredovanja tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini je svesna olduka, koja je uslovljena potrebom da se minimiziraju žrtve među civilima, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na savetovanju ministara odbrane Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Tokom specijalne operacije strog poštujemo norme humanitarnog prava. Napadi se izvode visokopreciznim oružjem po objektima vojne infrasturkture Oružanih snaga Ukrajine – upravljačkim punktovima, aerodromima, skladištima, utvrđenim oblastima, objektima vojno-industrijskog kompleksa. Čini se sve da se izbegnu žrtve među civilima. To definitivno usporava tempo napredovanja, ali mi to radimo svesno“, istakao je Šojgu.
Prema njegovim rečima, ruska vojska je „na oslobođenim teritorijama organizovala sistemski rad na uspostavljanju mirnog života“.
„Ukazujemo humanitarnu pomoć, obnavljamo infrastrukturu i komunalne sisteme“, rekao je Šojgu i dodao da „ukrajinske vojne formacije primenjuju taktiku spaljene zemnje, grubo narušavajući međunarodne norme i delujući kao teroristi“.
„Oni koriste stambene objekte, škole, bolnice, vrtiće kao vatrene pozicije, razmeštaju u njima tenkove i artiljeriju, prikrivaju se civilima kao živim štitom. Ciljano granatiraju i iz daljine miniraju protivpešadijskim minama 'lepestok' naselja s očiglednim ciljem da se nanese što više štete civilima i infrastrukturi“, rekao je Šojgu.
Ministar je ponovo istakao da je specijalna operacija u Ukrajini bila diktirana realnim pretnjama Kijeva žiteljima Donbasa, a posledično i Rusiji.
Šojgu je istakao da specijalna operacija teče po planu i da će svi zadaci biti ispunjeni.

Cilj SAD i njihovih saučesnika je iscrpljivanje Rusije

Ruski ministar je, takođe, ocenio da je sukob u Ukrajini za SAD i njihove saveznike postao novi izgovor za širenje ekonomskog i informacionog rata protiv Rusije radi njenog strateškog iscrpljivanja.
„Danas je protiv Rusije pokrenut žestoki sankcioni i informacioni rat. I sukob u Ukrajini je postao samo novi izgovor za to. Otvoreni cilj SAD i njihovih saučesnika je strateško iscrpljivanje Rusije, radi uklanjanja konkurencije i upozorenja drugim državama koje vode nezavisnu spoljnu politiku“, naveo je Šojgu.
On je dodao da je Rusija ulagala „značajne napore kako bi se formirale pravne osnove za stabilnost u Evropi u novim uslovima“.
„Ipak, Zapad na čelu s Vašingtonom je odbio da uzme u obzir našu zabrinutost u vezi s garancijama uzajamne bezbednosti, pre svega u vezi s neutralnim statusom Ukrajine“, naveo je Šojgu i dodao da su bili ignorisana pitanja od principijelnog značaja za Rusiju, kao što su neširenje NATO-a na istok, nerazmeštanje ofanzivnog naoružanja i odustajanje od vojne delatnosti u blizini ruskih granica.

Vojno-biološki program SAD u Ukrajini opasnost za sve zemlje ŠOS-a

Šojgu je ponovio da će isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini povećati broj ljudskih žrtava i da one samo odugovlače vojni sukob na teritoriji te zemlje.
Šojgu je učesnike savetovanja upozorio i na vojno-biološki program SAD, u okviru kojeg su u Ukrajini bile razrađivane komponente biološkog oružja, što je, kako je rekao, direktno ugrozilo i zemlje ŠOS-a.
„Posebno želim da navedem činjenice otkrivene tokom specijalne operacije u Ukrajini o realizaciji američkog vojno-biološkog programa. Dokumenti koje smo objavili potvrđuju da je Pentagon finansirao više od 30 ukrajinskih biolaboratorija. Visoko opasna istraživanja su vršena tajno, uz učešće stručnjaka iz SAD“, rekao je Šojgu i dodao da su u okviru tog programa „razvijane komponente biološkog oružja, testirane metode za destabilizaciju epidemiološke situacije“, a podaci su se prikupljali i slali u SAD.
Višecevni bacač raketa Uragan tokom specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
RUSIJA
UŽIVO Boris Džonson posetio Kijev; Ukrajinska vojska opet granatirala Kahovsku hidroelektranu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala