- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu otkrio šta postaje novi centar sile u svetu

© AP Photo / (Alexander Astafyev/Sputnik,Sastanak ŠOS-a u Kini
Sastanak ŠOS-a u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Uloga Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) kao novog centra sile raste usled turbulentne međunarodne situacije, smatra ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U članstvu ŠOS-a sada je osam zemalja: Rusija, Indija, Kazahstan, Kina, Kirgizija, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.
„U ovim uslovima nepromenljivo raste uloga ŠOS-a kao novog centra sile, primera međudržavnih odnosa zasnovanih na ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju, garanta poštovanja međunarodnog prava“, rekao je Šojgu na savetovanju ministara odbrane zemalja ŠOS-a.
Prema njegovim rečima, važno je održavati saradnju u vojnoj sferi, redovno se savetovati u okviru bilateralnih i multilateralnih formata kada je reč o pitanjima važnim za opštu bezbednost.
„U regionu Šangajske organizacije za saradnju, kao i u celom svetu, pojačavaju se pretnje, ne stišavaju se lokalne krize, pojavljuju se novi ozbiljni izazovi. Sjedinjene Američke Države i kolektivni Zapad teže ka tome da sačuvaju globalnu dominaciju i vrše pritisak bez presedana na nezavisne države. U tom cilju se koriste otvoreno ucenjivanje, pretnje, obojene revolucije i državni prevrati, šire se grube dezinformacije“, upozorio je ruski vojni ministar.
On je dodao da se usled dejstava i sankcija Zapada pogoršava situacija u svetskoj ekonomiji, prekida se komunikacija i veštački se stvara prehrambena kriza.
Ruski ministar je, takođe, istakao da treba povećati borbeni potencijal Šangajske organizacije za saradnju, pre svega u okviru mehanizama razmene informacija u sferi vojne bezbednosti.
Šojgu je predložio da se u decembru u Moskvi održi sastanak ministara odbrane zemalja-članica ŠOS-a i Zajednice nezavisnih država, kao i drugih prijateljskih zemalja, kako bi se razmotrili problemi koalicione bezbednosti.
Sednica Saveta ministara spoljnih poslova zemalja članica ŠOS u Taškentu - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
RUSIJA
Više od deset zemalja želi da poveća učešće u ŠOS, aktivno se razmatra zahtev Belorusije za članstvo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala