- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska garda privela dvoje zaposlenih u Zaporoškoj nuklearci zbog saradnje sa neprijateljem /video/

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Pripadnici Ruske garde priveli su dvoje zaposlenih u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani koji su sarađivali sa ukrajinskim vojnicima, saopštila je pres služba.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Vojnici Ruske garde zaustavili su nezakonite radnje koje su ugrožavale bezbednost nuklearke u Zaporožju – tokom posebnih ciljanih aktivnosti priveli su dvojicu zaposlenih u nuklearki, koji su Oružanim snagama Ukrajine odavali informacije o lokaciji osoblja i opreme na teritoriji same nuklearke“, navodi se u saopštenju.
Pored toga, privedeno je i lice koje je prekršilo režim pristupa nuklearci, saučesnik ukrajinskih snaga, koji je prenosio koordinate kretanja kolona ruske tehnike.
Navodi se da je od 4. marta, od kad je nuklearka prešla pod kontrolu Federalne službe jedinica nacionalne garde Rusije, bilo privedeno 26 lica koja su prekršila režim pristupa nuklearci.
U saopštenju se još navodi da zahvaljujući koordinisanoj saradnji Ruske garde i pripadnika Oružanih snaga Rusije, zaposleni u Zaporoškoj elektrani nastavljaju sa uobičajenim radom, održavaju objekte nuklearke i prate radijacionu situaciju.
Takođe se navodi da se nekoliko puta dnevno kontroliše radijaciona situacija putem merenja nivoa radijacije na kontrolnim tačkama po perimetru objekta. Demineri i kinolozi takođe svakodnevno pregledaju teritoriju na kojoj se nalazi nuklearka zbog eventualnih eksplozivnih predmeta i naprava.
Prethodno je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN koju je Rusija sazvala zbog situacije oko nuklearke izjavio da su pozivi Zapada da se stvori demilitarizovana zona oko nuklearke bez uzimanja u obzir stvarnih okolnosti neodgovorni.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
RUSIJA
Šefovi diplomatija Rusije i Francuske razgovarali o poseti Zaporoškoj nuklearki misije IAEA
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
RUSIJA
Rusija u UN: Zapad pomaže Ukrajini u pokušajima ucena oko Zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala