- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Premijera filma „Potraga za Vinčom“, prvog dokumentarca o vinčanskoj kulturi na engleskom /video/

© Foto : Promo SANUIzložba „Projekat Vinča: novi arheološki izazovi”
Izložba „Projekat Vinča: novi arheološki izazovi” - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Dokumentarni film „Potraga za Vinčom“ (Quest for Vinca) je prvi dokumentarac o vinčanskoj kulturi na engleskom jeziku. Namenjen je aktuelizaciji Vinče kao centru neolitske Evrope, a time i popularizaciji srpske baštine i kulture.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Za samo mesec dana od pojavljivanja film „Potraga za Vinčom“ (Quest for Vinca) dobio je dve festivalske nagrade. Proglašen je za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom rok filmskom festivalu u Brajtonu, a na nedavno održanom Trebinje festivalu, reditelj filma je dobio priznanje „Velika povelja Leotara“ za dokumentarističku aktuelizaciju vinčanske kulture kao deo nacionalne kulturne baštine.
Film prikazuje poreklo evropske kulture i njenog razvoja tokom neolitskog perioda. Prateći put od Engleske do Srbije, Bendžamin Eliot, pisac i istoričar, posećuje najznačajnija arheološka nalazišta i uz ugledne britanske i srpske naučnike i akademike, dodatno rasvetljava i objedinjuje fragmente vinčanske prošlosti u jednu celinu, ali i daje alternativnu perspektivu toj priči. Rekonstruiše način života, kulturu i umetnost, trgovinu, kontrolu resursa, poljoprivredu i revolucionarna dostignuća praistorijskog neolitskog čoveka, posebno na područjima Vinče i Vitkova.
Srpska premijera filma biće održana u Aleksandrovcu Župskom, 26. avgusta, u rodnom gradu reditelja filma. U blizini grada, u selu Vitkovo je i veliko arheološko nalazište – neolitska metropola, o kojoj se dosta govori u filmu, pa je premijerni prikaz i lep povod da se obeleži tri godine od pronalaska za sada najviše neolitske figure od pečene zemlje – čudesne Vite.
Reditelj i producent filma je Vladimir Jakšić, srpskoj javnosti poznat muzičar i frontmen grupe Revolveri i čuvenog hita „Mi zajedno možemo sve“. Vladimir godinama živi i radi u Velikoj Britaniji, u Brajtonu, gde je i diplomirao, na odseku za Performans i vizuelnu umetnost.
Scenario filma potpisuje Britanac, Bendžamin Eliot, istoričar, filozof i autor nekoliko knjiga: „Home by the Sea“, „Broken Mirrors“, „Lateral Shadows“, prenosi RTS.
Izložba „Projekat Vinča: novi arheološki izazovi” - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
KULTURA
„Projekat Vinča: novi arheološki izazovi”: Etape života od 5800. godine stare ere do naših dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala