- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev o ubistvu Darje Dugine: Teror Kijeva pokušava da prekorači granice Ukrajine

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Pogibija novinarke Darje Dugine pokazala je da višegodišnji teror banditskog kijevskog režima sada pokušava da prekorači granice Ukrajine, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Kako pokazuje pogibija Darje Dugine, banditski kijevski režim posle višegodišnjeg terora nad milionima žitelja Ukrajine i Donbasa sada pokušava da prekorači ukrajinske granice“, rekao je Patrušev za ruske medije.

Komentarišući izjavu Vladimira Zelenskog da Kijev nije umešan u ubistvo ruske novinarke, Patrušev je istakao da rečima predsednika Ukrajine odavno ne treba verovati.
„Rečima Zelenskog odavno se ne može verovati. Predsednik Ukrajine od prvih dana kada je izabran igra po scenariju koji mu je napisala zapadna imperija laži“, rekao je Patrušev.
Prema njegovim rečima, zlurade reakcije drugih ukrajinskih zvaničnika i njihovih zapadnih pokrovitelja povodom ubistva novinarke ponovo su potvrdile istinsku suštinu kijevskih vlasti, koje ne kriju zadovoljstvo zbog tog zločina.
Prema njegovim rečima, ravnodušnost evropskih političara prema kijevskim diverzijama može dovesti do samouništenja Ukrajine i nepopravljivih posledica po sam Zapad.
„Dalja ravnodušnost evropskih političara prema rastućim apetitima Kijeva, koji se zaneo diverzionim dejstvima, pretnjama nuklearnim postrojenjima i pokušajima upotrebe hemijskog i bakteriološkog oružja, može na kraju dovesti do samouništenja Ukrajine i nepopravljivih posledica po same zapadne zemlje“, istakao je Patrušev.

Ćutanje Praga o smrti Dugine pokazaće gubitak pravnih znakova

Patrušev smatra da, ukoliko Prag zažmuri na reči svog ministra odbrane Jane Černohove o pogibiji Darje Dugine, to može značiti da je Češka izgubila poslednje znake pravne države.
„Što se tiče izjave ministra odbrane Češke Černohove, javnim odobravanjem ubistva Darje Dugine grubo je prekršila zakonodavstvo same Češke Republike. Mislim da Prag treba da se seti da češki Krivični zakonik ima član ‘Podrška i propaganda terorizma’, pod koji u potpunosti spadaju ministarkine izjave. Navedenom odredbom zakona predviđena je kazna zatvora od 2 do 10 godina“, objasnio je on.
Prema rečima Patruševa, „u ovoj situaciji ne bi bilo suvišno da češke vlasti blagovremeno razjasne ministarkine postupke i daju im pravnu ocenu“.
„Ukoliko Prag zažmuri pred tako neljudskim ispadom, to faktički može značiti da je Češka izgubila poslednje znake pravne države“, zaključio je Patrušev.
Rusija polazi od toga da nijedna civilizovana zemlja, ma kakvog političkog kursa se pridržavala, nema pravo da ignoriše javno podsticanje terorizma, a posebno ono koje dolazi od visokih državnika, istakao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.
Dugina je poginula 20. avgusta u eksploziji automobila i Podmoskovlju. Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije je saopštila da iza ubistva stoje ukrajinske specijalne službe, a da je izvršilac državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je u Rusiju doputovala s kćerkom 23. jula. Prema podacima FSB-a, ona je nakon ubistva pobegla u Estoniju preko Pskovske oblasti.
Češka ministarka odbrane Jana Černohova izjavila je da joj nije žao ni Darje ni njenog oca, kao i da će „Rusija dugo pamtiti noć 21. avgusta“. Ministarka je kasnije istakla da stoji iza svake izgovorene reči.
Rimski papa Franja ispred crkve Svetog Aleksandra Nevskog u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
RUSIJA
Papa Franja se oglasio povodom smrti Darje Dugine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala