Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Neobično saopštenje Zorane Mihajlović protiv Lavrova – nikome nije jasno šta je htela da kaže

© Sputnik / Lola ĐorđevićZorana Mihajlović
Zorana Mihajlović - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Nikome nije jasno šta je uopšte htela da kaže ministarka Zorana Mihajlović u današnjem saopštenju za medije usmerenom protiv Sergeja Lavrova, ruskog šefa diplomatije, a posle njegovog susreta sa Aleksandrom Vulinom, ministrom unutrašnjih poslova Srbije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Tek da bi nešto javno rekla protiv Rusije, kao da ispunjava neki dnevni domaći zadatak, bez iznetih argumenata i razumljivog utemeljenja, ministarka je poručila:
„Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da naša zemlja podržava napad Rusije na Ukrajinu, iako se Srbija jasno odredila prema tom sukobu glasanjem za rezoluciju UN kojom se osuđuje rat“.
I sve bi ovo moglo da bude legitiman stav ministarke Mihajlović da je Lavrov makar jednom porukom, direktno ili između redova, eksplicitno ili diplomatski lukavo, rekao ili bar sugerisao da Srbija, kako je istakla, „podržava napad Rusije na Ukrajinu“.
Ali, nije.
Šef ruske diplomatije nijednom rečju nije pomenuo podršku Srbije ruskoj specijalnoj intervenciji, tokom razgovora sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom u Moskvi.
Kao što ni ministarka Mihajlović, u pomalo sklepanom saopštenju, nije čak ni navela koja je to konkretno izjava Sergeja Lavrova sporna i diskutabilna, pa ona na nju mora tako dramatično, sve uz krupne reči i u ime odbrane Srbije, da reaguje.
Šta još kaže ministarka Mihajlović u ovom potpuno nesvakidašnjem saopštenju u kome se kritikuje Lavrov, a ne navodi se zbog čega konkretno.
„Srbija se jasno opredelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Evropa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku. Umesto da poštuje našu odluku o neuvođenju sankcija, uprkos pritiscima sa kojima se suočavamo, Lavrov zloupotrebljava tu činjenicu predstavljajući je kao našu podršku ruskoj strani u sukobu, čime vrši dodatan pritisak na predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije“, navela je duboko zabrinuta ministarka Mihajlović.
Samo ne navodi, kojom to rečenicom, gestom ili bar grimasom, Lavrov ne poštuje odluku Srbije o neuvođenju sankcija, već je, kako ona ocenjuje, još i zloupotrebljava.
Da li je ministarka možda sanjala da šef ruske diplomatije predstavlja odluku Srbije da ne uvodi sankcije Moskvi kao podršku ruskoj strani u sukobu, pošto na javi, Lavrov u susretu sa Vulinom o tome nije ni zucnuo.
Ne zaustavlja se ministarka ni na tim potpuno izmišljenim premisama. Na osnovu te izmaštane postavke, ona čak u ovom, gotovo antologijskom saopštenju, izvodi zaključak da Lavrov, „iako govori o prijateljstvu dve države, svojim ponašanjem na delu pokazuje suprotno“.
Dakle, Zorana Mihajlović, na osnovu reči šefa diplomatije Rusije koje on nikada nije izgovorio, hoće da kaže da se Lavrov pokazuje kao neprijatelj Srbije.

Na kraju saopštenja, ministarka Mihajlović u izlivu patriotizma (opšte mesto), naglašava da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku isključivo u interesu svojih građana. A onda ne propušta i da udari packu ministru Vulinu iako ponovo nije jasno zbog čega i šta je tačno on Zorani skrivio osim što je bio u Moskvi:
„Politika Vlade i predsednika su očuvanje mira i stabilnosti, regionalna saradnja i pristupanje EU. Sve što ne doprinosi ovim ciljevima, uključujući i ono što govori gospodin Aleksandar Vulin, nema veze sa ovom politikom“, zaključila je zagonetno Zorana Mihajlović ne otkrivši auditorijumu šta je to Vulin sporno rekao.

Na kraju, da ponovimo da Lavrov nije uopšte nijednim slovom otvorio temu da li Srbija podržava bilo koju stranu u ukrajinskom sukobu.
Ali je jasno, čvrsto i nedvosmisleno poručio da Rusija podržava poziciju Srbije kad je u pitanju diplomatska odbrana Kosova i Metohije i državne celovitosti.
Možda je baš to nekome zasmetalo, pa je ministar Zorana Mihajlović sa Lavrovljevih usana umesto Kosovo, morala da pročita – Ukrajina.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
RUSIJA
Lavrov: Situaciju na Kosovu treba rešiti imajući u vidu interese Beograda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala