Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Montgomeri upozorava: Kurti je opasan, zbog podrške Zapada može da ode predaleko

© Foto : Youtube/Hrvatska radiotelevizija/PrintscreenVilijam Montgomeri, bivši ambasador SAD u Srbiji
Vilijam Montgomeri, bivši ambasador SAD u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri smatra da međunarodna zajednica Vladu Srbije stavlja u nemoguću poziciju, insistirajući na nastavku dijaloga, a da nisu u stanju da nateraju prištinskog premijera Aljbina Kurtija i Albance da poštuju već odavno postignute dogovore.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Montgomeri uz to dodaje da bi Aljbin Kurti upravo zbog tih ustupaka koje mu zapad čini mogao da ode predaleko i iznudi reakciju Beograda koju ni Srbija ni svet ne žele.

„Ako aktuelna politika EU/SAD nastavi da odobrovoljava Kurtija, odgovornost za svako potencijalno nasilje koje se desi je na njihovu dušu“, ocenio je američki diplomata.

Montgomeri tako odgovara na pitanje kako vidi ulogu SAD i rezultate dijaloga u Briselu, i šta može da se očekuje do 1. septembra za kada je odložena primena odluke o tablicama i ličnim dokumentima. Kaže i da nije optimističan.
„Bojim se da međunarodna zajednica Vladu Srbije dovodi u nemoguću poziciju, jer nisam siguran da je međunarodna zajednica svesna uticaja svojih postupaka“, rekao je Montgomeri.
Kakvu vrstu „dijaloga“ mogu da očekuju kada Kurtija i Albance ne nateraju da poštuju već odavno postignute dogovore u dijalogu, pita on i konstatuje: „Zašto bi Vlada Srbije pravila dalje ustupke kada je Kurtiju dozvoljeno da ignoriše prethodne obaveze“.
Problem je, kako naglašava Montgomeri, u tome što je Kurti izuzetno opasan i što izgleda tako da će verovatno „proračunato ili iz gluposti“ otići predaleko i tako iznuditi snažnu reakciju Srbije što ona ne želi, kao što ne želi ni međunarodna zajednica.
„Ali to se nastavlja kako bi se Kurti smekšao. Zašto? Zato što SAD i većina zemalja EU žele da Srbija prizna Kosovo kao nezavisno u sadašnjim granicama. To je pravi cilj“, naveo je Montgomeri.
Problem je, kako naglašava i u tome što EU ne shvata da je njena „divna meka moć“ u ovom slučaju potpuno neefikasna.
„Da bi to funkcionisalo, EU bi trebalo da otvori i zatvori sva druga poglavlja i da se tek onda bavi Kosovom kada će se nazirati kraj putu ka članstvu u EU“, kaže Montgomeri za Tanjug.
Bivši američki ambasador podseća da u ovakvim okolnostima niko u Srbiji nema nijedan razlog da veruje da je članstvo u EU uopšte blizu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
SRBIJA
U Prištini besni na Hila: "Pa zar Vučića da pohvali?"
Vojnici Kfora na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
SRBIJA
Novosti: Kurtijevi specijalci sa Amerikancima, Nemcima i Britancima vežbaju korišćenje šok-bombi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala