- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Uništavanje spomenika vodi degradaciji odnosa sa Letonijom

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Uništavanje spomenika vojnicima oslobodiocima Rige i Letonije neprihvatljivo je za civilizovanu državu i vodi daljoj degradaciji odnosa Moskve i Rige, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Uništavanje spomenika vojnicima sovjetske armije – oslobodiocima Rige i Letonije od nemačko-fašističkih zavojevača neprihvatljivo je za civilizovanu zemlju“, navodi se na sajtu Ministarstva.

Ona je istakla da se to radi uprkos međunarodnim obavezama Letonije i protestima njenih građana.

Prema njenim rečima, u Rigi moraju biti svesni da ideja o uklanjanju spomenika ne može da uništi sećanje na podvig sovjetskih vojnika oslobodilaca i da samo vodi daljoj „degradaciji bilateralnih odnosa“.

Kako je objavio portal TVNET skulptura „Majka domovina“, koja je bila deo spomenika Oslobodiocima Rige, raspala se prilikom uklanjanja sa postolja.
Još od 1990-ih godina letonski ekstremisti pokušavaju da unište spomenik Oslobodiocima Rige, koji je podignut 1985. godine i postao simbol svih onih koji su poginuli za prestonicu Letonije. Između ostalog, 1997. godine dvojica letonskih nacionalista su, pokušavajući da dignu u vazduh skulpture, poginula su od sopstvenih bombi.

Sudbina spomenika

Radovi na demontaži spomenika Oslobodiocima Rige počeli su 23. avgusta, a tokom priprema za rušenje policija je privela najmanje šest osoba od pedesetak demonstranata koji su se tamo okupili. Do večeri 23. avgusta srušene su sve tri skulpture sovjetskih vojnika. U medijima se pojavila informacija da se posle 21 čas stotine ljudi okupilo u Parku pobede, od kojih su neki protestovali protiv rušenja. Policija je saopštila da je privela 14 osoba.
Parlament Letonije pre toga je suspendovao snagu klauzule međuvladinog sporazuma sa Rusijom o zaštiti spomenika sovjetskim vojnicima, koja omogućava da se demontira spomenik Oslobodiocima Rige. Policija je zatvorila pristup spomeniku, opštinske službe su traktorom uklonile cveće položeno 9. maja, a kasnije su stanovnici grada ponovo počeli da ga donose. Letonski parlament dozvolio je rušenje spomenika. Skupština grada Rige glasala je za rušenje, naloživši specijalizovanoj agenciji da obezbedi demontažu spomenika.
Predsednik Letonije Egils Levits - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
RUSIJA
Predsednik Letonije: Izolovati Ruse nelojalne državi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala