Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak i Eskobar oglasili se iz Prištine

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak
Gabrijel Eskobar i  Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kazao je nakon sastanka sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, da postoji jedinstvo između EU i SAD kada je u pitanju situacija na KiM, te da je „međunarodna zajednica zabrinuta zbog onoga što se dogodilo 31. jula“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Lajčak je rekao da posle sastanka sa čelnicima privremenih prištinskih institucija, kao i liderima Srbije, sa kojima će se sresti sutra, očekuje da se ne ponovi ono što se desilo u julu na severu.
„Najvažnija poruka je da smo ovde sa Gabrijelom Eskobarom kao prva tačka da pokažemo da je jedinstvo između EU i SAD potpuno i da ne može biti bolje. Radimo zajedno na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. I drugo, međunarodna zajednica je veoma zabrinuta zbog onoga što smo videli na terenu 31. jula. I očekuje se od nas zajedno, kao pregovarača i od lidera Kosova i Srbije, da ne dozvolimo da se to ponovi 31. avgusta i zato smo ovde“, izjavio je Lajčak posle sastanaka, prenosi Kosovo onlajn.
Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nakon sastanka sa čelnicima privremenih institucija u Prištini, istakao je da su ga oni uverili da ne žele eskalaciju situacije.
Eskobar je naveo da su Lajčak i on tu kako bi se optimizam lidera Kosova i opozicionih stranaka da ne dođe do eskalacije, pretočio u činjenicu, piše Kosovo onlajn.
„Uveravali su nas da ne žele nikakvu eskalaciju, ne žele nasilje 1. septembra. Dakle, danas smo ovde da se pobrinemo da sve te dobre želje i sav taj optimizam budu pretočeni u dobro zemlje“, rekao je Eskobar.
Lajčak i Eskobar doći će sutra u Beograd iz Prištine, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, u nastojanjima da se dođe do dogovora između Beograda i Prištine, u susret 1. septembru, za kada je Priština odložila odluku o preregistraciji tablica i ličnim kartama.
Prvi je u Prištinu u utorak stigao Eskobar, koji je tog dana razgovarao sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani, kao i sa liderima opozicionih stranaka.
Danas je u Prištinu stigao i Miroslav Lajčak, koji ima zakazane sastanke sa Osmani, Aljbinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, a na tim sastancima očekuje se i prisustvo Eskobara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala