Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak i Eskobar iz Prištine dolaze kod Vučića

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić sa Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom
Aleksandar Vučić sa Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Vučić će se najpre sastati sa Lajčakom, u 17 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Pola sata kasnije, u 17.30, planiran je trilateralni susret Vučića, Lajčaka i Eskobara.
Lajčak i Eskobar u Beograd dolaze iz Prištine, gde razgovaraju sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, u nastojanjima da se dođe do dogovora između Beograda i Prištine, u susret 1. septembru, za kada je Priština odložila odluku o preregistraciji tablica i ličnim kartama.
Prvi je u Prištinu u utorak stigao Eskobar, koji je tog dana razgovarao sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani, kao i sa liderima opozicionih stranaka.
Danas je u Prištinu stigao i Miroslav Lajčak, koji će razgovarati sa Osmani, ali i sa Aljbinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, a na tim sastancima očekuje se i prisustvo visokom američkog zvaničnika.
Poseta Lajčaka i Eskobara dolazi nakon neuspele runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Briselu prošle nedelje.
Cilj njihove posete je da se spreče nove tenzije između Beograda i Prištine, a pre svega na severu Kosova i Metohije, prenosi Tanjug.
Posle razgovora prošlog četvrtka u Briselu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, zatražio je od Lajčaka da ove nedelje, 24. i 25. avgusta, otputuje u Prištinu i Beograd kako bi zajednički napredovali ka sporazumnom rešenju i izbegle nove tenzije na terenu. U misiji mu se pridružio i Eskobar.
Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
SRBIJA
Američki ambasador: Srbija u Brisel došla spremna da pregovara, Priština nije
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
SRBIJA
Opasna najava Vašingtona: SAD „neće oklevati“ da se direktno uključi u dijalog Beograda i Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala