- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Kočićev dan u Beogradu“: Preporodio je Krajinu i celi srpski rod

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVIC„Kočićev dan u Beogradu“
„Kočićev dan u Beogradu“ - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
U okviru tradicionalne manifestacije „Kočićev dan u Beogradu“ grupa književnika iz Republike Srpske i Srbije je danas posetila grob Petra Kočića (1877-1916) u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu i kazivala odabrane stihove kod njegovog spomenika u Čuburskom parku.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prilikom polaganja venaca udruženja književnika i Predstavništva Republike Srpske na Kočićev grob, banjalučki književnik Mihajlo Orlović je rekao da Kočića doživljava „kao snagu, metaforu, veliku planinu koja se probudila u jednom trenutku svom silinom“.
„I danas odjekuje isto tako jako kao pre stotinu i više godina. Taj eho je preporodio ne samo njegovo Zmijanje, nego i Krajinu i celi srpski rod. Petar je nešto veliko, što srpskom narodu znači puno“, istakao je Orlović.
„Kočićev dan u Beogradu“ organizuju Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Udruženje književnika Srbije kao deo velike manifestacije „Kočićev zbor“, koja se tradicionalno održava u poslednjoj nedelji avgusta u Banja Luci, Beogradu, Gomionici i Stričićima.
„Kočićev dan uvek počinjemo na Kočićevom grobu. Pisci koji dođu iz Republike Srpske iz njegovog zavičaja kažu kako je tamo. To bi Kočić voleo da zna i sada“, rekao je književnik Duško Petrović.
On je podsetio da je Kočić, između ostalog, završio Prvu mušku gimnaziju u Beogradu, gde je živeo jedno vreme, odakle je bio otišao u Beč.
Kočić je pisac nekoliko zbirki pripovedaka, od kojih je najistaknutija „Jazavac pred sudom“, a bio je proganjani politički predstavnik Srba u austrougarskoj Bosni i Hercegovini.
Iscrpljen životnim nedaćama umro je u duševnoj bolnici u Beogradu 1916. Godine, prenosi Tanjug.
Venac „Kočićevog zbora“ je položen kod piščevog spomenika u Čuburskom parku, gde su mu stihove u čast kazivali Orlović, Petrović, Radmilo Radovanović, Danijel Gatarić, Majo Danilović i Vidak Maslovarić.
Akademik Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
REGION
„Veliko poniženje malih naroda“: Matija Bećković o mešanju stranaca u BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala