- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Evropa u strahu od velike krize: "Čeka nas 5 do 10 teških zima"

CC0 / Pixabay / Kišovit i hladan dan
Kišovit i hladan dan - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Belgijski premijer Aleksander De Kro izrekao je pesimističnu prognozu za Evropu. "Idućih pet do deset zima biće teške. Brojni sektori se teško nose s visokim cenama energije. Pažljivo to posmatramo, ali moramo biti transparentni - meseci koji dolaze biće teški, zime koje dolaze biće teške", rekao je premijer Belgije.
Evropljani se već pripremaju za tešku zimu jer neće biti dovoljno gasa iz Rusije.
Prva na udaru bila je Letonija, koja od jula više nema ruski gas, prenosi Biznis insajder.
"Cene energije toliko su velike da smo se isključili s gradskog gasovoda i instalirali vlastiti bojler. To je jeftinije od zajedničke tople vode", rekao je Juns Ratiniks, stanovnik grada Rezekne, nedaleko od ruske granice.
Osim za Letoniju, ventil za ruski gas već je zavrnut i za Bugarsku, Dansku, Finsku, Holandiju i Poljsku. Dotok gasa i u drugim evropskim zemljama sve je slabiji, u julu je bio 70 odsto manji nego pre godinu dana u istom periodu, prenosi AFP.
Manje isporuke podigle su cenu gasa u nebesa, a prati je cena struje jer mnoge termoelektrane rade na gas. Nafta je takođe poskupela.
Evropa je u epicentru krize. Gas je toliko bitan – naročito u zemljama poput Nemačke, čija teška industrija je od njega veoma zavisna – pa je izuzet iz evropskih sankcija, dok su ugalj i nafta pod embargom.

Operacija termostat

Već uveliko smanjen dotok gasa putem jako važnog gasovoda Severni tok između Rusije i Nemačke "fluktuiraće između nule i 20 posto kapaciteta narednih meseci, što će prouzrokovati recesiju u Evropi tokom predstojeće zime", prognozira Met Oksenford iz Economist Intelligence Unita.
U slučaju nestašice vlasti će prvo obustaviti snabdevanje nekih preduzeća. U Francuskoj i Nemačkoj vlade upravo odlučuju koja će prvo biti "žrtvovana". Ali i potrošači koji se greju ili kuvaju na gas takođe su pozvani na štednju energije, a Brisel traži od 27 država članica da za 15 posto smanje potrošnju gasa.
Italija je proletos pokrenula "Operaciju termostat" u cilju smanjenja grejanja i klimatizacije u školama i telima javne uprave. Tu inicijativu sprovode i Španija i Nemačka.
U Nemačkoj je pokrenuta kampanja koja podstiče smanjenje klimatizacije, davanje prednosti javnom prevozu ili nabavke tuševa koji manje troši vodu, a mnogi gradovi smanjili su temperaturu u bazenima i štede na javnoj rasveti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala