- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora vaga – izbori ili nova vlada, šta ako mandatar bude iz NVO sektora

© AFP 2023Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Ukoliko se desi da novi mandatar crnogorske vlade bude neka nestranačka ličnost iz NVO sektora, biće to nova velika politička pobjeda lidera DPS-a predjednika Mila Đukanovića, tvrdi za Sputnjik analitičar Vojin Grubač.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Đukanović kontroliše skoro čitav NVO sektor i sve su to, kako kaže Grubač, njegovi ljudi.
„Čast rijetkim izuzecima poput Vanje Ćalović i još nekoliko NVO organizacija. Poslije rušenja vlade Dritana Abazovića, mi imamo Đukanovića i njegove političke satelite u jednom maltene monolitnom političkom savezu, a sa druge strane nemamo takav sistem. Sada imamo situaciju da sve političke stranke koje su bile uslovni pobjednici parlamentarnih izbora 2020. godine su između sebe tvrdo posvađane. Znači, one faktički nemaju nikakav zajednički interes, što je veoma zanimljivo. Kao posledica takvog ponašanja može se očekivati apstinencija njihovog biračkog tijela na narednim izborima. Narod je zbunjen, ogorčen, narod ne može da vjeruje da su DF i Demokrate od čistih pobjednika parlamentarnih izbora 2020. godije, svojim potezima napravili teški poraz. I sada s postavlja pitanje kako će oni moći da animiraju svoje razočarano biračko tijelo”, konstatuje Grubač.
On zato smatra da Crnoj Gori predstoji izuzetno težak politički period.
“Ako se računa činjenica da protiv Đukanovićevih huškačkih medija ne stoji niko, to ukazuje da politička situacija može biti samo komlikovanija i teža”, veruje Grubač.
On je mišljenja da je rušenje vlade Dritana Abazovića velika politička pobjeda Mila Đukanovića, ne samo protiv DF-a i partija koje su bile protiv rušenja vlade, već njegova velika pobjeda protiv Demokrata, pokrteta Evropa sad...
“Đukanović se nakon poraza na parlamentarnim izborima nalazio u teškoj političkoj situaciji, što bi narod rekao, nit je crnio, nit je bijelio, ali nakon pada Krivokapćeve vlade on je vraćen na političku scenu, a nakon pada vlade Abazovića, postavljen je na pijedestal kao nezaobilazan faktor kreiranja političke scene u Crnoj Gori. On više ne treba da se plaši ničega, jer su sve političke partije, koje su mu oponenti, u velikoj svađi”, ističe Grubač.
On ukazuje i da su obije predhodne crnogorske vlade pale u scenariju političke osvete, a osveta, kako kaže, nije baš odraz mudrosti u politici.

Sve je neizvjesno, svi protiv svih

Prateći izjave predstavnika političkih partija ovih dana u crnogorskim medijima, nameće se samo jedan zaključak, da je sve neizvjesno, da su pogotovo nepomirljivi stavovi među partijama koje su pobjednice poslednjih parlamentarnih izbora.
Demokrate kažu da neće ulaziti ni u kakvu koaliciju sa DPS-om, ali ni u modele u kakve su ulazili SNP i URA. To je prije dvije večeri poručio lider te partije Aleksa Bečić, uz konstataciju da su na stolu tri opcije, a da je prva da se ispoštuje narodna volja od 30. avgusta. Sličan stav je sinoć iznio i poslanik te partije Momo Koprivica. Međutim, iz Demokrata nema još uvjek zvanične inicijative o dogovoru stranaka pobjednica sa izbora u avgustu 2020. godine.
Iz DF-a su jasno saopštili da će oni čekati zvaničnu inicijativu Demokrata o pregovorima, ali da neće preduzimati ništa dok se zvanično ne prekomponuje politička scena u Crnoj Gori. Aludirali su na saradnju DPS-a i Demokrata. DF je bio protiv rušenja vlade Abazovića i, kako sami kažu, uložili su dosta energije da se tada postigne dogovor.
Iz GP URA ponavljaju da su i oni prošlog petka u Skupštini bili raspoloženi za dogovor, ali da dogovor nijesu željele Demokrate. Sada, kažu, nisu više dio parlamentarne većine i loptica je u dvorišu Demokrata i DPS-a. Poručuju da su raspoloženi da se dogovoraju oko vanrednih parlamentarnih izbora, oko deblokade pravosuđa, oko rješenja za Vrhovno državno tužilaštvo, Sudski savjet.... Što se tiče Vlade to je pitanje za Demokrate i DPS koji bi mogli da čine novu parlamentarnu većinu.
Iz SNP-a poručuju da na njih ne računaju oni koji su oborili 43. Vladu.
Ovih dana se jedino ne oglašavju iz DPS-a, njihovi predstavnici su nedavno poručili da su spremni za izbore. Oni sa strane posmatraju kako se svađaju u nekadašnjoj parlamentarnoj većini
U javnosti se licitira da bi mandatar za sastav nove vlade mogla da bude nestanačka ličnost iz civilnog sektora. Iz DF-a poručuju da takve eksperimente više neće podržavati, a iz URE i SNP-a da im je svejedno.
A dok to traje predsjednik DPS-a i Crne Gore Milo Đukanović ovih dana svoj godišnji odmor provodi u Pržnu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala