- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši bugarski premijer obećao da će tužiti prethodnika zbog optužbi o mahinacijama sa ruskim gasom

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Kiril Petkov, koji je pre mesec dana bio prinuđen da napusti poziciju premijera Bugarske, obećao je da tužiti svog glavnog protivnika, bivšeg premijera i lidera partije „GERB-a“ Bojka Borisova. Povod za to je što ga je ta stranka optužila da je pokušao da zaradi na poslovima sa posrednicima koji su Bugarskoj poslednjih meseci prodavali gas.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U „GERB-u“ tvrde da je Bugarska u julu nastavila da kupuje ruski gas, navodno preko podružnice „Gasproma“, rumunske kompanije „WIEE“, pri čemu je njegova cena iznosila 110 evra, za razliku od cene po direktnom ugovoru sa „Gaspromom“, koja iznosi 86 evra.
Prema rečima poslanika „GERB-a“, Deljana Dobreva, deo sredstava odlazio je u ofšor kompanije stranke Kirila Petkova „Nastavićemo promene“ i to može biti jedino objašnjenje zašto je Vlada rešila da kupuje gas preko podružnice, a ne direktno.
„Ovde ne postoji nikakva druga logika. Sam ‘Gasprom’ je takođe imao koristi od ovakve šeme“, izjavio je Dobrev.
Petkov je, sa druge strane, ogorčen zbog izjave protivnika i istakao je da će Borisova tužiti sudu, a da će vrednost potraživanja iznositi pola miliona leva (malo preko 250 hiljada evra).
„Dojadilo mi je da ga slušam, sve te laži o posrednicima, proviziji, sve te klevete, koje stalno svuda izgovara. Došlo je vreme da se zaustave ti stari lažovi sa njihovim razbojničkim trikovima“, naglasio je Petkov.

Prekid isporuka gasa Bugarskoj

Ranije je novi ministar energetike Bugarske Rosen Hristov izjavio da će Bugarska morati da se vrati pregovorima sa ruskom kompanijom „Gasprom“.
„Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi. Premijer Kiril Petkov je odluku Rusije nazvao ucenom i rekao da je vlada odavno bila spremna za takav scenario. Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.
O nabavci preostale količine bugarska vlada pokušava da pregovara sa drugim dobavljačima, ali je za sada potreban obim obezbeđen samo za avgust. Istovremeno, Bugarska je, prema rečima samog premijera, svakodnevno u kontaktu sa „Gaspromom“ i traži da se obnove isporuke pod istim uslovima plaćanja.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
RUSIJA
Bivši bugarski zvaničnik: Šizofreno je odricati se ruskog gasa, a koristiti ga po mnogo višim cenama
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
RUSIJA
Mislio da je šala: Direktor „Bulgargaza“ na udaru kritika jer nije ozbiljno shvatio odluku „Gasproma“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala