- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski: Kijev nije spreman za prekid vatre, vratićemo Krim na bilo koji način

© AP Photo / Andrew KravchenkoPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Kijev nije spreman za prekid vatre i ne planira da stabilizuje situaciju kako bi „umirio Rusiju“, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U ovom trenutku nismo spremni za prekid vatre. Objasnili smo da neće biti ‘Minska-3’... Stoga se država Ukrajina neće baviti stabilizacijom situacije tamo gde se sada nalaze trupe, kako bismo nekako smirili Rusku Federaciju“, rekao je Zelenski na brifingu posle samita „Krimske platforme“.
„Pre zime, želimo... mnogo toga“, dodao je Zelenski.

Vratićemo Krim

Zelenski je dodao da za uspostavljanje kontrole nad Krimom namerava da upotrebi sva sredstva, bez obzira na mišljenja drugih država.
„Krim je naša teritorija, vratićemo ga na bilo koji način koji odlučimo (da upotrebimo). Odlučićemo sami, bez konsultacija sa bilo kojom drugom državom u svetu“, istakao je Zelenski.
Drugi samit „Krimske platforme“, organizovan na inicijativu Ukrajine, održava se onlajn 23. avgusta. U njemu učestvuje desetine zemalja i međunarodnih organizacija. Među ciljevima samita kijevske vlasti navode diskusiju o putevima za „deokupaciju“ Krima. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov okarakterisao je ovaj samit kao antiruski i krajnje neprijateljski događaj.
Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala