- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pritisak „duboke države“: Uvodi li Tviter sankcije Srbiji – na mala vrata

© Flickr / Jennifer MooCenzura ilustracija
Cenzura ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Bez prethodne najave ili opomene Tviter nalozi ambasada Republike Srbije suspendovani su u desetak zemalja. Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da pomenuti nalozi nisu imali neprimeren ili sporan sadržaj, dok pojedini nisu bili ni aktivni. Jedini zajednički sadržilac jeste upravo taj da se radi o zvaničnim glasilima predstavništava Republike Srbije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ne ulazeći u poslovnu politiku kompanije Tviter, ukazujemo da je nedopustivo da diplomatska predstavništva jedne demokratske države koja nije izložena bilo kakvim sankcijama budu cenzurisana na ovaj način, pogotovo ako se uzme u obzir da su neki od pomenutih profila nedavno otvoreni i da nisu bili aktivni, a da na preostalima nije bilo nijednog sadržaja koji bi se mogao opisati kao neprimeren, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Politički cenzori na Tviteru

Bivši ambasador i srpski diplomata Milisav Paić, smatra da ovaj potez nije nimalo slučajan i da ga je, za njegovo potpuno razumevanje, potrebno smestiti u širi kontekst, pre svega situacije Rusije i Ukrajine, situacije na Balkanu i činjenice da postoji određen broj zemalja koje ne kriju svoje negodovanje povodom odluke Vlade Republike Srbije da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji.
Administratori društvenih mreža predstavljaju i neku vrstu političke kontrole, odnosno cenzure u odnosu na informacije koje mogu da dođu iz naše zemlje, odnosno preko naših zvaničnih organa, a odnose se na nekakva aktuelna međunarodna pitanja, poput situacije u Ukrajini, istakao je Paić za Sputnjik.
© Sputnik / Telegram / Sputnjik SrbijaZgrada američke ambasade u Moskvi
Zgrada američke ambasade u Moskvi  - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Zgrada američke ambasade u Moskvi
On smatra da pored podrške Rusiji, srpski zvanični stav po pitanju Kosova i Metohije, uz nedavno isticanje genocida nad Srbima, kako u Drugom svetskom ratu, tako i 1995. godine u hrvatskim zločinima Bljesak i Oluja, dovode do toga da se na srpsku politiku pažljivo motri.
Mislim da je očigledno da se na Srbiju u tom smislu gleda sa posebnom lupom, na njenu politiku i na ono šta ona ima da kaže kao samostalna i suverena zemlja koja ima svoje interese i koja ima svoju prošlost koju neki na Zapadu ignorišu ili bi hteli potpuno da je izbrišu. Sa druge strane, to je sve i u sklopu večitog Zapadnog gledanja na Srbiju kao na „ruskog satelita“ na Zapadnom Balkanu, rekao je Paić.

Pritisak duboke države

Profesor na fakultetu za Medije i komunikacije Stanko Crnobrnja tvrdi da po sredi nije nikakva poruka ili diplomatski akt uperen protiv Republike Srbije, niti pomenutu situaciju dovodi u vezu sa upućivanjem signala političke prirode.

Ja ne mislim da je to poruka Srbiji, mislim da je Tviter kao vrlo uticajan mediji pod jako velikim pritiskom snažnih interesnih grupa i duboke države da suzbije ono što te duboke države smatraju da je neodgovarajuća komunikacija. Te ambasade nalaze se u državama koje su u spornom odnosu sa Sjedinjenim američkim državama, rekao je Crnobrnja za Sputnjik.

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaLogo društvene mreže Tviter na ekranu telefona
Logo društvene mreže Tviter na ekranu telefona - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Logo društvene mreže Tviter na ekranu telefona
Iako do sada nije bilo vesti o sličnim ukidanjima naloga zvaničnika bilo koje druge zemlje, profesor Crnobrnja smatra da nije nemoguće da se nešto slično dešavalo i u ostalim ambasadama, naglašavajući da je čak i bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, tviter nalog bio ukinut dok je još sedeo u Beloj kući.
Te naše ambasade se nalaze u zemljama koje ne odgovaraju ili su čak u sukobu sa američkom politikom po nekoj desetoj osnovi koja nema veze sa nama. To je poenta. Da se sad odjednom iz Irana ne bi „istviterovalo“ nešto što će da ih iznenadi i destabiliše njihovu trenutnu politiku. Tako funkcioniše američka uređivačka politika, zaključuje Crnobrnja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala