- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Premijera filma o stradanju Srba u norveškom „logoru smrti“

© Foto : promoDokumentarni film „Logor smrti u Karašjoku“
Dokumentarni film „Logor smrti u Karašjoku“ - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Beogradska premijera dokumentarnog filma „Logor smrti u Karašjoku“ biće održana u bioskopu Balkan,u subotu, 27. avgusta u 20 časova, dva dana nakon srpske premijere na Filmskim susretima u Nišu, najavili su producenti.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Film koji je režirao Kjetil Palmkvist i producirao Branko Dimović Dimeski nastao je uz svesrdnu pomoć istoričara Knuta Flovika Toresena, u znak sećanja na stradale Srbe za vreme Drugog svetskog rata u norveškim logorima.
Za vreme rata u ovu zemlju poslato je 4049 logoraša iz tadašnje Jugoslavije, a njih 2398 nikad se nije vratilo svojim kućama.
Najveći broj, njih 95 odsto, bili su Srbi. Najmlađi je imao samo 12 godina.
© Foto : promoPlakat dokumentarnog filma „Logor smrti u Karašjoku“
Plakat dokumentarnog filma „Logor smrti u Karašjoku“ - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Plakat dokumentarnog filma „Logor smrti u Karašjoku“
Film je sniman skoro dve godine na više lokacija u Srbiji i Norveškoj, a u njemu su svedočenja potomaka zabeležena u Beogradu, Omoljici kod Pančeva, Sremskoj Mitrovici, Gornjem Milanovcu, Kragujevcu, Nišu i na Kosovu i Metohiji.
Uz Kjetila Palmkvista i Branka Dimovića Dimeskog, na filmu su između ostalih radili i Terje Holm (direktor fotografije), Joern Olsen (koproducent) i Andrej Stojanović (kompozitor).
Film „Logor smrti u Karašjoku“ je sniman uz podršku Ambasade Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj, Ministarstva Odbrane Kraljevine Norveške, Saveza srpskih udruženja u Norveškoj i Crkvene opštine Sveti Vasilije Ostroški iz Osla.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala