Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ožiljak koji je Ruse oborio s nogu: Monstruozni zločin nad 800 Srba, a život na kraju pobedio

© Foto : Snimak sa ekrana/JutjubKadar iz filma „Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak“
Kadar iz filma  „Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak“  - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Film „Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak“ novinarke RTS-a Sanje Dragićević Babić dobio je nagradu za najbolji scenario na Međunarodnom filmskom festivalu „Forma žiznji“ u ruskom gradu Permu. Osvetlili smo zločin o kome se nije govorilo, ali film nosi i poruku koja nije uobičajena kod ovakve tematike, život je pobedio, kaže autorka za Sputnjik.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Monstruozni zločin u Prebilovcima

Film govorio o monstruoznom zločinu u selu Prebilovci u Hercegovini gde su ustaše 1941. godine ubile više od 800 Srba, uglavnom žena, dece i staraca. Ubijani su planski, surovo, čak i živi bacani u jame.
Priča o Prebilovcima prati Sanju Dragićević Babić ceo život, jer je u tom zločinu stradala i njena porodica. Slušala je priče predaka i drugih meštana sela i prenela ih, kako kaže, samo sa jednim ciljem:
„Napravili smo film koji stvarno jeste istina. Priča o Prebilovcima je istina, smatram da je istina univerzalni jezik, koji treba svi da razumeju“, kaže autorka.
Raduje je što je to prepoznao i žiri festivala "Oblik života", koji organizuje Filmski studio „Gorki“, uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije, Ministarstva kulture Permske oblasti i „Kinoteke Perm“.
© Foto : Print skirn /JutjubPrebilovci
Prebilovci - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Prebilovci
U konkurenciji je bilo devet 9 filmova iz Amerike, Kanade, Kine, Izraela, Kazahstana i Rusije. „Prebilovci“ su dobili jednu od četiri glavne nagrade.

Istina gurnuta pod tepih

Dragićevićeva kaže da se ekipa filma obradovala, jer su drugi filmovi stigli i iz drugih žanrova, a njihov odlikuje mnogo teža tematika, reč je o filmu koji nije lako gledati.
„Dok smo radili, trudili smo se da poruka na kraju bude drugačija od uobičajene. Osvetlili smo zločin o kome se nije govorilo, o kome se više ćutalo, istina je bila gurnuta pod tepih, ali smo pokazali da na kraju život pobedi. Dva puta je pokušano da se zatre život u tom selu, na kraju je život pobedio, selo i dalje živi. To je poruka, nit koja nas je vodila“, kaže Dragićević Babićeva.
Ona u razgovoru za Sputnjik ističe drugi važan segment filma o zločinu koji je zataškavan, u centru priče nisu dželati, već upravo nevine žrtve.
„Imam utisak da svi naši filmovi koji se rade na sličnu tematiku, najviše govore o zločincima. Oni imaju ime i prezime i treba da se govori o tome, ali žrtve kao da su skrajnute. Kod nas to nije bio slučaj“.
Film obiluje istorijskim činjenicama i pažljivo biranim snimcima iz devedesetih godina prošlog veka kad su Srbi iz Hercegovine posle mnogo godina dobili priliku da iz brojnih Prebilovačkih jama izvade kosti svojih najmilijih.

Da se uvrsti film u nastavu

Dragićevićeva je takođe uspela da ne dehumanizuje žrtve strašnog zločina, što, između ostalog otvara mogućnost da ga gledaju i najmlađi. Postoji i predlog da se emituje u okviru nastave.
Film „Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak“ premijerno je prikazan na ovogodišnjem Martovskom festivalu, gde je bio najgledaniji. Televizijsku premijeru imao je u aprilu na javnom servisu.
Preveden je na engleski i ruski jezik i trenutno živi na festivalima. Nakon toga biće dostupan i na Jutjubu.
O daljim planovima nagrađena autorka za Sputnjik kaže:
„Potrebno je da prođe neki period između dokumentarnih filmova. Trenutno sam se vratila u svoju redakciju „Oko Magazin“, radim reportaže, priče koje volim. Imam nekoliko ideja za novi dokumentarni film, ali o tom potom“.
© Foto : Print skirn /JutjubKadar iz filma „Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak“
Kadar iz filma  „Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak“  - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Kadar iz filma „Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala