- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Optužbe protiv dvoje Rusa i jednog Ukrajinca u Albaniji ozbiljne, prete im duge zatvorske kazne

© AFP 2023 / GENT SHKULLAKUCentralni trg u Tirani
Centralni trg u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Dvojica državljana Rusije i jedan državljanin Ukrajine, koji su privedeni u Albaniji u blizini vojnog objekta, optuženi su za teška krivična dela, sud će 24. avgusta odrediti kaznenu meru, izjavila je specijalista za međunarodno pravo, prevodilac i konsultant za migracije u kompaniji „Albanija ekspert“ Jelena Kasaj za Sputnjik.
„Sva trojica se terete za krivična dela prema članovima 213 i 214 Krivičnog zakonika Albanije za prikupljanje tajnih podataka i prenošenje tajnih podataka, koji narušavaju suverenitet i nacionalnu bezbednost države, a koje je počinila grupa lica prema prethodnoj zaveri, a državljanin Rusije Mihail Zorin, koji je raspršio aerosol, dodatno se tereti prema stavu 5 člana 237 za napad na lice u vršenju službene dužnosti na teritoriji objekta u kojem to lice obavlja svoju dužnost. Za svaki od ovih članova minimalni rok je tri godine, a za predaju poverljivih vojnih podataka – od 10 do 20 godina zatvora“, objasnila je ona.
Ona je navela da je predmet prosleđen tužilaštvu.
„Počele su zvanične procedure, predmet je prosleđen tužilaštvu. Suđenje o izboru dalje kaznene mere biće održano 24. avgusta u 11 časova u okružnom sudu Elbasan. Optužbe su veoma ozbiljne, radi se o višemesečnom pritvoru, pošto je slučaj naišao na veoma veliki odjek i sve se dešavalo u napetoj geopolitičkoj situaciji. Može se pretpostaviti da će oni ili veoma dugo čekati na suđenje, ili da će dobiti duge kazne. Sve će zavisiti od toga šta će sutra za njih zatražiti tužilaštvo“, rekla je ona.
Kako je objasnila Kasaj, prema poslednjim izveštajima lokalnih medija, sva trojica su došla u različito vreme i preko različitih graničnih prelaza.
„Mihail Zorin je u Albaniju došao iz Češke na biciklu preko prelaza Muričan na granici sa Crnom Gorom. Tokom boravka u Albaniji, uspeo je da obiđe nekoliko gradova. Svetlana Timofejeva je doletela u Albaniju pre par dana. Pre toga je, prema njenom profilu na Instagramu (društvena mreža zabranjena u Rusiji i proglašena za ekstremističku), bila u Albaniji pre godinu dana i posetila nekoliko napuštenih vojnih objekata: pomorsku bazu ‘Paša Liman’ i bazu ‘Đader’. Državljanin Ukrajine stigao je u Albaniju svojim automobilom ‘ševrole kamaro’ na trajektu preko prelaza ‘Luka Drač’. Svi osumnjičeni su se tri dana pre hapšenja krili u bazi protivvazdušne odbrane u blizini vojne fabrike Gramš“, ispričala je Kasaj.
Albanski mediji očekuju da će o incidentu biti reči na neformalnom sastanku u Evropskoj uniji krajem avgusta u kontekstu zabrane bezviznog ulaska i izdavanja šengenskih viza za državljane Rusije. Trenutno bezvizni ulazak za Ruse u Albaniju važi svake godine od 1. maja do 30. septembra.
Ministarstvo odbrane Albanije saopštilo je 20. avgusta da su dvoje ruskih državljana i jedan Ukrajinac privedeni u centralnom delu zemlje navodno pokušavajući da uđu u vojno preduzeće. Prema navodima Ministarstva, ovo je preduzeće za odbrambene proizvode. Privedeni su izjavili policiji da su fotografi i blogeri i da snimaju napuštene vojne objekte. Tužilaštvo grada Elbasana pokrenulo je istragu u kojem učestvuju protivterorističke jedinice i specijalne službe.
Tirana, Albanija - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
RUSIJA
Ruska ambasada uputila notu albanskom MIP-u
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala