- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ključna podrška Rusije Srbiji u teškim danima – na ivici rata i mira na Balkanu

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije sa zastavom Srbije
MIP Rusije sa zastavom Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Poseta ministra Aleksandra Vulina Moskvi uz izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da bi kosovski problem trebalo rešavati uz poštovanje interesa Srbije, predstavljaju snažnu podršku Srbiji u vreme kad pojedini zapadni krugovi pokušavaju da brzinski reše status Kosova na štetu Srbije, smatraju sagovornici Sputnjika.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin razgovarali su u ponedeljak u Moskvi o saradnji u jačanju bezbednosti na Balkanu.
Pre početka sastanka, Lavrov je izjavio da Rusija nije promenila stav o Kosovu, što je više puta potvrđivao i predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Zalažemo se da Beograd i Priština postignu održivo i obostrano prihvatljivo rešenje na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Naravno, ono mora, prvenstveno, da odgovara međunarodnom pravu i obavezno da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN. Prihvatićemo samo takvo rešenje koje će odgovarati Srbima. Našim srpskim prijateljima pružićemo sveobuhvatnu podršku u postizanju ovog rezultata“, naglasio je ministar.

Rusija Srbiji otvara manevarski prostor za očuvanje Kosova

Vulinova poseta izuzetno je važna jer je došla u trenutku kad se stvari oko Kosova i Metohije komplikuju i kad Vašington i Brisel insistiraju na brzini rešavanja i to na platformi koja ne odgovara interesima Srbije i „ne pruža mogućnost da se razgovara o bilo čemu, a kamoli o normalizaciji“, smatra diplomata u penziji Zoran Milivojević.
„Vidi se da na Zapadu insistiraju na međusobnom priznanju i da imaju razumevanja za strategiju i metodologiju za ostvarivanje te strategije Kurtija i njegove vlade što je za Srbiju neprihvatljivo. U tom smislu važna je izjava ministra Lavrova da Rusija ne menja stav i da čvrsto stoji na poziciji međunarodnog prava i Rezolucije 1244, što je i jedini okvir za rešavanje pitanja Kosova i Metohije. Trebalo bi podsetiti da je Kosovo i Metohija je pod mandatom Ujedinjenih nacija, dakle protektorat UN-a i o statusu pokrajine jedino može da se izjašnjava Savet bezbednosti UN-a, i UN u celini“.
A to je veoma važno u ovom trenutku i Srbiji daje manevarski prostor da sa istih pozicija politički deluje u narednom periodu, smatra Milivojević.

Važna podrška Rusije i Kine Srbiji

U tom smislu trenutak kad je došlo do posete i momentum Lavrovljeve izjave ima odgovarajuću težinu i važan su argument Srbije u odbrani svojih prava i interesa na Kosovu i Metohiji, ističe Milivojević.
Aleksandar Vulin sa zamenikom ruskog ministra odbrane Aleksandrom Fominom - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
SVET
Evropskog zvaničnika pogodila Vulinova poseta Moskvi
„Važna je izjava koja kaže da će ruska strana prihvatiti sve ono što odgovara srpskoj strani i što je u njenom interesu i to je značajna potpora Srbiji da može i u narednom periodu da insistira na svojim stavovima i interesima. Važno je zbog toga što je Rusija jedan od ključnih globalnih faktora i što je stalna članica Saveta bezbednosti UN-a, zajedno s Kinom koja je takođe takav stav potvrdila ovih dana da i ona stoji na poziciji Rezolucije 1244 i međunarodnog prava. To su važni elementi podrške Srbiji u njenoj borbi za očuvanje KiM u okviru Srbije“, zaključio je Milivojević.

Podrška Rusije u teškim danima kad je Balkan na ivici rata

Urednik političke rubrike Politike Bojan Bilbija kaže da u ovom trenutku imamo opasne tenzije koje mogu eskalirati pre svega zbog neodgovorne politike Aljbina Kurtija. Osim toga, vidljivo je da pojedini zapadni centri ne čine ništa da obuzdaju i smire Kurtija, štaviše, čini se da on ima i podršku određenih krugova na Zapadu, dodaje Bilbija.
U takvoj situaciji važan susret je zvaničnika Beograda i Moskve pogotovo s jednim tako iskusnim diplomatom svetskog glasa kakav je Sergej Lavrov koji je tokom svoje karijere „bezbroj takvih pitanja prevalio preko glave“, smatra Bilbija.
„Poseta je takođe veoma važna i u kontekstu otkazane posete Sergeja Lavrova Beogradu kad su zemlje oko nas zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov avion, pa se i time pokazuje da, uprkos pokušajima sa strane da se zabiju određeni klinovi između Beograda i Moskve, to nije moguće i da, kako je i sam ministar Vulin rekao, Beograd ne zaboravlja vekovno bratstvo između naših zemalja“.
Što je najvažnije, iz izjave ministra Lavrova se vidi da Rusija ni najmanje ne menja svoju poziciju kad je reč o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kaže Bilbija i dodaje da Beograd može i dalje da računa na tu vrstu podrške pogotovo u ovako teškim danima kad je na Balkanu „zaista tanka granica između rata i mira“.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
RUSIJA
Lavrov: Situaciju na Kosovu treba rešiti imajući u vidu interese Beograda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala