- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Evro opet potonuo ispod dolara, pale azijske berze

© AP Photo / Ahn Young-joonBerza, Azija
Berza, Azija - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Vrednost evra pala je ispod jednog dolara zbog očekivanja da će američke Federalne rezerve nastaviti kvantitativno zaoštravanje monetarne politike u borbi protiv inflacije. Na azijskim berzama cene deonica pale su šesti dan zaredom jer se ulagači plaše povećanja kamata i jer Evropi zbog energetske krize prijeti recesija.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Jedinstvena evropska valuta na londonskoj berzi pala je na 0,9990 dolara jer je zabrinutost oko globalnih ekonomskih prognoza navela investitore da se okrenu dolaru u svojim kupovinama.
Evro je, u poslednje četiri sedmice izgubio 2,06 posto vrednosti, a u poslednjih 12 meseci pao je za 14,78 posto.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.
Pritom je na Tokijskoj berzi indeks pao 1,2 posto, dok su cene deonica u Hongkongu, Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,5 i 1 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.
Poslednjih nedelja tržišta su podržavala nada ulagača da će zbog blagog pada inflacije u SAD-u s najviših nivoa u poslednjih 40 godina, američka centralna banka ubuduće biti manje agresivna u povećanju kamatnih stopa.
Fed je od marta podigao kamate za 2,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ih povećati i u septembru. Pitanje je, međutim, hoće li kamate povećati za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova, prenosi Jutarnji list.
Zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago palo dva tromesečja zaredom na kvartalnom nivou.
Tržišta su pod pritiskom i zbog strahovanja od recesije u Evropi koja se bori s energetskom krizom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala