- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

EKSKLUZIVNO Dodik za Sputnjik: Preneću Putinu kako zapadnjaci čeprkaju po bosanskom bunjištu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu.
Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu. - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Ekskluzivno
Muslimani u Bosni i Hercegovini pokušavaju da iskoriste priču o Ukrajini da bi sproveli davno zacrtane ciljeve da u BiH nema entiteta, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik povodom dokumenta Stranke demokratske akcije u kom pozivaju SAD, Britance i EU da intervenišu u Bosni.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U izjavi za Sputnjik Dodik ističe i da Srbi nemaju razloga da veruju u dobre namere Zapada čak i kad nudi „danajske darove“. Najavljuje i da će tokom posete Moskvi u septembru ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preneti kako su se zapadnjaci raspojasali u BIH i „misle da je ovo njihovo bunjište i da ovde mogu da čeprkaju i rade šta hoće“.
Kako vidite poziv iz dokumenta SDA da Zapad interveniše u BiH?
Muslimani pokušavaju da iskoriste priču o Ukrajini kako bi realizovali ciljeve vezane za BiH koje su utvrdili još 2018. godine, a to je da u BiH nema entiteta. Njihovi saveznici kroz sve ovo vreme su bili upravo oni koje oni pozivaju. Međutim, formalno pravno, garant Dejtonskog sporazuma je i Rusija. Nju ne pozivaju. Nema tu ni Kine koja je članica Saveta bezbednosti. Svoj napad su usmerili isključivo na Srbiju i Hrvatsku. Srbija je potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, a na nekorektan način je izbačena iz procesa odlučivanja u BiH. Nije ni članica Saveta za implementaciju mira koji je nametnuto telo, ali ni u takvom telu nisu hteli da bude Srbija ni Hrvatska koje su potpisale i garantovale Dejtonski sporazum.
Šta je cilj Bošnjaka?
Muslimani hoće ekskluzivno BiH za sebe. Na sceni je izraziti muslimanski nacionalizam koji ide za tim da BiH prekrajaju na svoj način. Za to su im logistika bili Amerikanci, a najviše Britanci dok je EU bila izvršilac radova.
Sada pod najezdom svih ovih globalnih procesa oni smatraju da je došlo vreme za konačno rešenje. I zato predlažu te glupe stvari, osuđujući bez ikakvog razloga Srbiju koja je svojim potpisom omogućila da BiH postoji kao zemlja. Nelogično se ponašaju i u slučaju Rusije gde garantu Dejtona i postojanja BiH žele da uvedu sankcije. Naravno, to se ne dešava jer organi BiH u kojima sedimo i mi Srbi nikad nisu dozvolili da se donese ijedna odluka.
Kad sam nedavno bio u Briselu jedan od komesara me pitao: zašto konačno ne uvedete sankcije kad ste dali neke saglasnosti. Kažem, nikakve saglasnosti nismo dali i nećemo uvesti sankcije. Ali to govori samo koliko je BiH apsurdna. Ivo Andrić je ustvrdio – kad uđete u BiH prestaje logika. Ta nelogična BiH otaljava svoje godine i verujem da neće još dugo.
Da li je slučajno što se ovakav dokument SDA i ovakav poziv događa u trenutku zaoštravanja situacije na Kosovu i Metohiji pred 1. septembar?
Što se tiče Kosova, Aljbin Kurti tamo ne odlučuje nego radi po instrukcijama svojih britanskih i drugih šaptača. Oni su odlučni da tretiraju Kosovo kao državu. Mi smo to gledali ovde u BiH. To je gotovo isti koncept po kome oni žele da naprave unitarnu, centralizovanu zemlju. A uvek su iza toga stajali stranci. I zato njihove navodne priče o dobrim namerama i lepim uslugama idu za tim da slome Srbiju da bi prihvatila da uradi ono što oni žele, opet koristeći regionalni i globalni kontekst u kome, navodno, ako Srbija neće da se odrekne sebe, onda je ona kriva i za sve drugo što u svetu postoji. Ne verujem u te dobre namere, čak ni Blinkena. Oni traže od Srbije da sprovede ono što oni žele da ona uradi, a ono što treba oni da urade vezano za ZSO ne žele da urade.
Šta može da učini Srbija?
Srbija je u izuzetnom trenutku. Ono što mi možemo da uradimo to je da kažemo da taj trenutak razumemo i da stojimo iza svake odluke koju državno rukovodstvo donese vezano za odbranu teritorijalnog integriteta i Rezolucije 1244 i u tom pogledu ćemo i delovati. Ne treba verovati zapadnjacima. Srbi bilo gde, i ovde, i na severu Kosova, i u Beogradu nemaju nikakvog razloga da veruju zapadnjacima. Naravno, mi političari moramo da sarađujemo, ali tim „ponudama Danajaca“ apsolutno se ne treba zanositi. Raduje me da vidim odlučnost naših ljudi na Kosovu, odlučnost državnih organa Srbije. A Republika Srpska stoji na principima srpske nacionalne i državne politike. I mi imamo pravo kao i svi narodi da imamo jedinstvenu nacionalnu politiku odbrane naših interesa. Zato sam zahvalan Vučiću što je onako eksplicitno rekao da se kolone neće desiti i da će to sprečiti.
Treba da putujete u Moskvu. Šta će biti ključna tema sastanka i kad očekujete da se dogodi?
U toku septembra, jer smo za tada dogovarali, a ostaje da se termin usaglasi. Mi imamo na dnevnom redu puno pitanja koja smo počeli u mom prethodnom razgovoru s predsednikom Putinom. Sad bismo hteli da sagledamo sav kontekst naših odnosa. Računamo na saradnju i podršku i same Rusije. Jednako smo spremni da sa stanovišta svog kapaciteta podržimo sva nastojanja da Rusija obezbedi stabilno i bezbedno okruženje i smatramo da je to potpuno legitimno. U tom kontekstu razgovaraćemo i o ekonomskoj saradnji. Nama je veoma važno na šta možemo da računamo u budućnosti. Jer evo dugo godina ne možemo da obezbedimo da gasovod koji bismo gradili prema Banjaluci dobije saglasnost nadležnih struktura na nivou BiH da se samo pređe granična linija. Zato imamo zastoj. Da je o tome odlučivala RS mi bismo već imali gasovod i dve gasne elektrane. Gde god se pojavi neki razvojni projekat, BiH to spreči. A tu im asistiraju stranci, neizabrani navodni visoki predstavnik. U tom pogledu želim da upoznam svakog svog sagovornika, pa ću sa time upoznati naravno i predsednika Putina vezano za tu praksu. U okolnostima u kojima se dešava problem sa Ukrajinom zapadnjaci su se do te mere raspojasali ovde da više ne drže ni do međunarodnog prava, ni do bilo čega drugog. Isključili su Rusiju i Kinu iz bilo kakvih procesa, misle da je ovo njihovo bunjište i da ovde mogu da čeprkaju i da rade šta hoće.
Kako komentarišete želju Šefika Džaferovića da učestvuje na skupu „Kijevska platforma koju organizuje Kijev?
Što se tiče Džaferovića, on je samo predsedavajući Predsedništva i ništa više. On je jedna trećina Predsedništva i ne može i ni u čemu da kreira i saopštava stavove ako to nisu stavovi Predsedništva BiH. Ali oni su isposlovali kod zapadnjaka da nešto isfavorizuju. Time razvaljuju Predsedništvo. Nemam ništa protiv takve prakse i vidim da će ona dovesti do potpunog apsurda bilo kakvog sistema odlučivanja na nivou BiH. Tako i ovaj put - on krši Ustav BiH. Njegovo današnje učestvovanje (na „Kijevskoj platformi“) biće sasvim dovoljno da podnesem krivičnu prijavu protiv njega. Mada znam da u BiH „kadija te tuži, kadija te sudi“. Tako da je teško očekivati da ovde funkcioniše pravni sistem.
Dokument - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
REGION
Otkriven dokument: Iz Sarajeva traže da SAD, Britanija i EU intervenišu u Bosni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala