- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vrlo jednostavna računica: EU slepo sluša Vašington – cena gasa ide u nebesa

© Foto : YouTube / WCCO - CBS MinnesotaNatpis na benzinskoj pumpi u Minesoti
Natpis na benzinskoj pumpi u Minesoti - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Cena gasa koja je danas premašila ogromnih 3000 dolara za hiljadu kubnih metara može i dalje da ide na gore, jer je zahvaljujući stavu EU gas postao deficitarna roba za koju kupaca ima. Zato je nemoguće reći dokle može da mu raste cena, gde je granica, kaže za Sputnjik predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije, Vojislav Vuletić.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Od početka današnjeg trgovanja, cena gasa je na berzi u Holandiji za samo nekoliko sati skočila 20 odsto i od 8. marta prvi put prekoračila nivo od 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara. Za toliki rast bila je dovoljna jedna rečenica – najava Rusije da će na tri dana obustaviti isporuke preko Severnog toka 1, počev od 31. avgusta, zbog popravke jedne kompresorske gasne jedinice.

Niko ne zna gde je granica

Teško je i pobrojati koliko puta je cena gasa u proteklih godinu dana varirala i rasla rušeći rekorde, pogotovo od početka ukrajinske krize. Na pitanje može li tu išta više biti predvidivo i gde je granica cene gasa koja je 7. marta dostigla i neverovatnih 4000 dolara, Vuletić kaže da niko ne zna dokle može da ode u vis. On objašnjava da je razlog u Evropskoj uniji koja iako zna šta joj valja činiti to ne preduzima jer slepo sluša Vašington.
„Ruska Federacija, odnosno Gasprom, ima problem sa turbinama za Severni tok 1 zbog čega je količina gasa koja ide tim gasovodom smanjena. Na raspolaganju je Severni tok 2 sa ispravnim turbinama, sa punim gasovodom, ali Nemačka pošto to dolazi na njenu teritoriju, ne sme da pusti gas“.

Ne da „Veliki brat“

Veliki brat je, kako kaže, naredio da EU uvede sankcije Rusiji, a kad imate sankcije, nemate gas i cena ide gore. Vrlo jednostavno – objašnjava stručnjak za gas.
„Evropa je sve učinila da napravi sebi ogromnu štetu. Smanjenu količinu gasa koju isporučuje Evropi, Ruska Federacija kompenzuje većom cenom. Štaviše, možda je za nju i bolje da isporuči manje na evropsko tržište, a više na azijsko, konkretno Kini i Indiji i da sebi napravi daleko bolji posao i da te sankcije, čija je namera bila da se Rusija unizi, da joj se napravi šteta, u suštini čine više koristi Rusiji, a štete Evropi“, kaže naš sagovornik.
Problem Evrope je, kaže on, što ne sme da promeni stav jer je takav nalog Vašingtona.
© AP Photo / Virginia MayoZbog slepog slušanja Vašingtona EU je dovela do toga da niko ne može da kaže gde je gornja granica cene gasa
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Zbog slepog slušanja Vašingtona EU je dovela do toga da niko ne može da kaže gde je gornja granica cene gasa

Na korist geopolitike

Dokle god narod u Evropi ne shvati da oni koji ih vode to ne čine za dobrobit svog naroda i svoje države, nego za dobrobit nekakve geopolitike ili politike, takva će situacija sa cenom gasa da traje i dalje, uveren je Vuletić.
Čim gasa nema cena na tržištu mora da ide sve više i više, a potražnja za gasom je, kako ističe, sve veća. Sada preko leta, kada treba da se pune podzemna skladišta gasa, ona se ne pune u potrebnoj meri i po njegovoj proceni, kada u januaru bude vrlo hladno biće užasna situacija i ko zna kolika će tada biti cena gasa.
Brokeri, naravno, gledaju samo svoju korist i njima je bitno da prodaju što skuplje, da zarade što više, dodaje Vuletić, a na pitanje da li će biti kupaca za toliku cenu gasa, on ne sumnja da hoće.

Naštampaće evre i dolare

„Kupac će da se nađe. Vidite da EU besomučno štampa evre, prema tome biće evra na gomili. Amerika štampa dolare, prema tome biće novca. Rusija je, pritom, pametno odlučila da se gas plaća u rubljama. Mora da se čuva sopstvena država, mora da se čuva sopstveni monetarni sistem i mislim da je to što Rusija naplaćuje gas u rubljama najbolji ekonomski potez koji je napravila u poslednjih godinu dana“, zaključio je naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala