- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Vorhol“ – vraćanje umetnosti umetniku

CC0 / Pixabay/pvdberg / Merilin Monro Endija Vorhola
Merilin Monro Endija Vorhola - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Izložba „Vorhol“, povodom 35-godišnjice smrti jednog od najpoznatijeg umetnika pop-art pravca koji je obeležio drugu polovinu dvadesetog veka, slavnog Endija Vorhola, biće otvorena u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere br. 4, u Beogradu, u četvrtak, 25. avgusta u 19 časova u okviru programa Letnje grifonske noći.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Još jedna u nizu izložbi posvećenih velikanima umetnosti, „Vorhol“ je svojevrsno vraćanje umetnosti umetniku. U prostoru Zavoda biće izložena skulptura Endija Vorhola u prirodnoj veličini, rad poznatog vajara Svetozara Radovića kao centralni prikaz ovog svetski značajnog umetnika.
„Umetnik sa dva lica, privatnim i javnim, Endi Vorhol inspiracija je za izložbu portreta i autoportreta, kojom želimo da javnosti prikažemo umetnika iza brenda koji je napravio od svog imena“, saopštio je Zavod.
Ekscentrični tvorac pop-art kulture, Endi Vorhol, intrigirao je svet svojim delima, oscilirajući između omiljenog i antijunaka. Ovom izložbom Zavaod prikazuje retrospekciju ikone pop arta, preispitujući umetnika kroz njegov lični identitet.
Izložbu će otvoriti Vladimir Tomčić, istoričar umetnosti i kolekcionar, a pozdravnu reč uputiće Marko Krstić, direktor Zavoda.
Ruski Endi Vorhol - Maksima Iljinov iz Rostova na Donu - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2018
Upoznajte ruskog Endija Vorhola
Vorholovi portreti Lenjina - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2015
Vorholov portret Lenjina prodat za 4,7 miliona dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala