Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šolc se priprema za razgovor sa Vučićem i Kurtijem

© Sputnik / Lola ĐorđevićNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Ambasada Nemačke u Prištini potvrdila je da je kancelar Olaf Šolc započeo pripreme za razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem ove jeseni, u okviru Berlinskog procesa u Berlinu.
„Ove jeseni, u okviru Berlinskog procesa, kancelar Šolc će pozvati obe strane, sa ciljem daljeg olakšavanja dijaloga. U toku su pripreme za ovaj sastanak”, rekli su iz Ambasade Nemačke za prištinsku Gazetu Expres.
Važno je, kažu, da se "obe strane konstruktivno angažuju i rade na prihvatljivom rešenju".

"Još jedna eskalacija sa blokadama puteva i nasilnim protestima nikome nije u interesu. Umesto toga, neophodan je sveobuhvatan i stabilan sporazum između dve strane, koji će otključati evropsku perspektivu za obe države i doprineti regionalnoj bezbednosti“, naveli su iz Ambasade Nemačke, prenosi Ekspres.

Inače, Nemačka podržava jednostranu odluku Prištine o registarskim tablicama i dokumentima tvrdeći da je to u skladu sa postojećim sporazumima.
„Jasno je da se mere moraju sprovoditi na način da se ne stvaraju nove tenzije. Stoga je fokus sada na konstruktivnom angažovanju u razgovorima koji su u toku“, kažu u Ambasadi Nemačke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala