- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija upozorila NATO na posledice ignorisanja crvenih linija

© Sputnik / Natalija Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Destruktivno ponašanje NATO-a koji ignoriše crvene linije, koje je označila Moskva je rizično, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Destruktivna politika zemalja NATO, kojom se ignorišu naše crvene linije i koje se uvlače u sukob sa Rusijom u Ukrajini, izuzetno je rizična. Očigledno, ovo vodi daljoj eskalaciji, sve do vojnog sukoba nuklearnih sila što može imati teške posledice“, rekao je diplomata za list „Izvestija“.

Rjabkov je ukazao na rizike u slučaju primene nuklearnog naoružanja i naveo da zemlje, koje imaju nuklearni arsenal, moraju da se pridržavaju postulata o neprihvatljivosti međusobnog rata.

„Sa zaoštravanjem ukrajinske krize, koja je nastala krivicom ukrajinskog režima i njegovih zapadnih pokrovitelja, ova poruka ne samo da nije izgubila na aktuelnosti nego je i dobila dodatni značaj“, podvukao je on.

Rjabkov je podsetio da ruska doktrina hipotetički dozvoljava upotrebu nuklearnog arsenala isključivo kao odgovor na agresiju sa primenom oružja za masovno uništenje protiv Rusije i njegovih saveznika ili u slučaju kada je ugroženo postojanje zemlje.

„Drugim rečima, Rusija će primeniti nuklearno oružje samo ako bude napadnuta ili kao vid samoodbrane u vanrednim situacijama. Ovde nema mesta nikakvim spekulacijama ili fantazijama“, zaključio je ministar.

Rusija je krajem 2021. godine objavila nacrte sporazuma sa SAD i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva je, između ostalog, zahtevala od zapadnih partnera pravne garancije da dalje neće širiti NATO na istok, da Ukrajina neće postati članica bloka i da neće postavljati vojne baze u postsovjetskim zemljama.
Nacrt sporazuma je podrazumevao tačku o nerazmeštanju udarnog NATO naoružanja pored granica sa Rusijom i o povlačenju snaga Alijanse u Istočnoj Evropi na pozicije od 1997. godine. Krajem januara, SAD i NATO su predali pismene odgovore Moskvi na predloge Rusije za bezbednosne garancije, ali nisu obratili pažnju na niz ključnih uslova.
Rusija je nekoliko puta ukazilava na činjenicu da je Severnoatlantska alijansa usmerena na konflikt. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je članstvo Finske i Švedske u NATO nazvao formalnim korakom, koji može imati posledice. On je podvukao da se NATO na takav način približio ruskim granicama i zato će Ministarstvo odbrane analizirati situaciju i radiće na jačanju zapadnih granica.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
RUSIJA
Zaharova poručila Zapadu: Prešli ste i svoje crvene linije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala