- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Otkriveno koliko alkohola izaziva ubrzano starenje mozga

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZ Prezentacija piva na otvaranju "Zelene nedelje" - poljoprivrednog sajma u Berlinu 15. januar 2016.
Prezentacija piva na otvaranju Zelene nedelje - poljoprivrednog sajma u Berlinu 15. januar 2016. - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo izbegavati preterano konzumiranje alkohola, a jedan od njih je naročito štetan jer ubrzava starenje mozga.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U istraživanju je učestvovalo 20.965 učesnika, čija je prosečna starost bila 55 godina. Alkohol nije konzumiralo 2,7 odsto njih, dok su ostali u proseku pili više od sedam čaša alkohola nedeljno. Dokazano je da ovo može biti opasno po zdravlje.
„Ukoliko konzumirate više od sedam čaša alkohola nedeljno, u vašem mozgu će doći do nakupljanja gvožđa, što loše utiče na kognitivne sposobnosti“, rekla je lekarka Anja Topivala.
Lekarka Ema Laing je zatim dodala da je mozak vrlo osetljiv na povećanje nivoa gvožđa.
„Nenormalno visok nivo gvožđa u mozgu povezan je s oksidativnim stresom, koji dovodi do bržeg oštećenja nervnih ćelija i njihovog odumiranja, a to je u suštini ubrzanje starenja mozga“, objasnila je.
Stručnjaci savetuju ljudima da piju jednu ili dve čaše vode uz svaku čašu alkohola kako bi očuvali zdravlje mozga. Naravno, najsigurnija opcija je prelazak na konzumiranje bezalkoholnog piva i sličnih proizvoda, na šta mnogi teško mogu da se naviknu, prenosi portal Nezavisne.
Točenje alkoholnog pića - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
DRUŠTVO
Alkoholna pića kod starijih od 50 godina izazivaju ozbiljne posledice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala