- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Rusija otvorena za zaustavljanje trke u naoružanju

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Rusija je otvorena za minimiziranje strateških rizika i zaustavljanje trke u naoružanju, potrebno je i da Zapad bude zainteresovan za to, izjavio je stalni predstavnik Moskve pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U principu ostajemo otvoreni za saradnju na smanjenju tenzija, zaustavljanju trke u naoružanju i minimiziranju strateških rizika, ali je za to neophodno da za to budu zainteresovane i naše zapadne kolege. Za sada ne vidimo takav interes sa njihove strane“, rekao je Nebenzja.
On je dodao da Rusija poziva potpisnike izjave da nuklearni rat nikada ne sme biti pokrenut, da ostanu posvećeni njenom sprovođenju.
„Pokrenuli smo inicijativu da se ponovo potvrdi princip da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on nikada ne sme biti pokrenut u zajedničkoj izjavi lidera nuklearne petorke, koja je usvojena 3. januara ove godine“, naveo je ruski diplomata.
On je napomenuo da je u izjavi takođe naglašena potreba da se spreči ne samo nuklearni sukob, već i svaka vojna konfrontacija između nuklearnih sila.
„Izuzetno je važno da svi potpisnici izjave u praksi pokažu da se pridržavaju ovih odredbi“, naglasio je on.
On je takođe naveo da na konferenciji o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, koja se ovih dana održava u Njujorku, zapadne zemlje politizuju rad na završnom dokumentu, „stavljajući svoje geopolitičke interese za kažnjavanje Rusije iznad kolektivnih potreba u jačanju globalne bezbednosti“.
„U uslovima faktičke sabotaže, od strane kolektivnog Zapada, globalne bezbednosne arhitekture, Rusija nastavlja da čini sve što je moguće kako bi održala na površini bar svoje ključne, vitalne elemente“, konstatovao je on.

Ponašanje NATO-a i događaji u Ukrajini – lekcija za sve

Nebenzja je izjavio da je ponašanje NATO-a u Evropi i događaji u Ukrajini – lekcija za sve.
„Nadamo se da su postupci Zapada u toj zemlji (Ukrajini) mnogima u svetu otvorili oči o pravim razlozima kriznih pojava koje su zahvatile našu planetu. To što se sada dešava sa Ukrajinom i, uopšte, ponašanje NATO-a na evropskom kontinentu u poslednjih 30 godina su lekcija za ceo svet. Mislite da će se SAD i njihovi saveznici drugačije ponašati u drugim regionima? Istorija pokazuje da nije tako. Zato ne pitajte za kim danas zvono zvoni, ono zvoni za vama“, rekao je Nebenzja.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
RUSIJA
Rusija u UN: Zapad pomaže Ukrajini u pokušajima ucena oko Zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala