- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Na Jutjub postavljen legendarni film „Ko to tamo peva“, besprekornog kvaliteta /video/

© Foto : Skrinšot, JutjubKo to tamo peva
Ko to tamo peva - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Film reditelja Slobodan Šijana i scenariste Dušana Kovačević „Ko to tamo peva“ postavljen je u celosti, uz besprekornu sliku i zvuk, i opcioni titl na engleskom jeziku, na Jutjub kanal producentske kuće Centar film.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Film postavljen na Jutjub Centar filma u nedelju je već prestigao 50.000 pregleda. Kopija neznanto slabijeg kvaliteta na drugom jutjub kanalu je za sedam godina privukla preko pet miliona poseta.
U klasiku jugoslovenske i srpske kinematografije, jednom od najpopularnih filmova, igraju Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Milivoje Mića Tomić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Taško Načić, Boro Stjepanović i drugi.
Film je čuven i po muzici Vojislava Vokija Kostića i posebno pesmi „Za Beograd“.
U filmu „Ko to tamo peva“ (1980), koji je proizveo Centar film, dotrajalim autobusom firme „Krstić i sin“ za Beograd kreće grupa ljudi u proleće 1941. godine, dan uoči nemačkog napada na Jugoslaviju.
„Stari autobus sa svojim neobičnim putnicima komična je slika epohe u raspadanju, kraja jednog sveta koji će nestati u plamenu i eksploziji. Od početka prisutna netrpeljivost pretvara se u otvoreno nasilje nad dva Cigana. Nije slučajno da upravo tada počinju da padaju bombe“, navedeno je iz Centar filma.
Ista producentska kuća je nedavno na svoj jutjub kanal postavila ceo Šijanov i Kovačevićev klasik „Maratonci trče počasni krug“ (1982), takođe uz odličan kvalitet slike i zvuka.
Kovačević je tim povodom nedavno rekao Tanjugu da je takvo postavljanje njegovih filmova „pitanje autorskih prava koja kod nas nisu regulisana“.
„Iz tog vremena kada sam radio te filmove bili su takozvani tipski ugovori. Potpisivao sam to, bio je to preduslov da uopšte radite i nikad se to nije promenilo“, naveo je Kovačević.
Prema njegovim rečima, film je u početku u socijalističkoj Jugoslaviji mogao biti prikazan samo na državnoj televiziji, ali kasnije su se pojavili privatni emiteri „koji su zloupotrebljavali vašu nemogućnost da se zaštitite“.
Kovačević je dodao da je za „Maratonce“ i ostale filmove tada „dobio neku simbolično paru za scenario i nikad ništa više“.
„To je otprilike kao narodna umotvorina. To je neko nešto radio, taj čovek je relativno živ, ali nas nije briga uopšte što je to njegovo vlasništvo. To je kao da sutra neko može da vam ukrade stan ili kuću, a vi nemate pravo na to jer je proglašeno za kolektivno dobro“, ocenio je Kovačević.
Maratonci trče počasni krug - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
KULTURA
Besprekorni „Maratonci“ besplatno na Jutjubu /video/
Ušao majmun u tenak - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2022
KULTURA
„Ušao majmun u tenak“: Dušan Kovačević o moćnim stogodišnjacima koji uništavaju civilizaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala