- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ko su čečenski separatisti koji vršljaju na Kosovu – i Britanci upleli prste

© Sputnik / Igor Mihaljev / Uđi u bazu fotografijaKomandant čečenskih oružanih formacija Ahmed Zakajev
Komandant čečenskih oružanih formacija Ahmed Zakajev - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Čečenski separatisti i teroristi, koji su posle poraza u dva Čečenska rata, pobegli iz Rusije na Zapad, povezani su sa britanskim obaveštajnim službama i direktno izvršavaju naredbe Londona, tvrdi Andrej Popov, član Udruženja ruske antiterorističke grupe „Alfa“ i potpukovnik rezervnog sastava te grupe.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Tako je ruski ekspert prokomentarisao vest da je na severu Kosova i Metohije početkom avgusta primećena grupa čečenskih i čerkeskih terorista, iza koje stoje Ahmed Zakajev i Džambulat Sulejmanov, poznati protivnici legitimnog lidera ruske republike Čečenija Ramzana Kadirova i predstavnici takozvane „Čečenske Republike Ičkerije“, koja je nestala sa ruskom pobedom u Čečenskom ratu.
„Znate li ko su oni? To su teroristi koji su bili primorani na napuste Rusiju, a samim tim i Čečeniju, pošto su neprijatelji Ramzana Kadirova i našeg naroda. To su ljudi koji su umešani u razne terorističke akte. Neki od njih su direktno uključeni, neki su organizatori i finansijeri terorističkih napada. I naravno, oni moraju da opravdaju svoje postojanje na Zapadu - neki od njih su u Londonu, neki su emigrirali u druge zemlje“, kaže Popov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, Zakajeva i druge čečenske separatiste finansira Zapad.
„Najvažnije je da oni opravdaju to finansiranje kako bi nastavili da dobijaju određene grantove od kojih žive. Da bi dobili blagoslov lokalnih vlasti za svoj biznis, često nelegalan, prinuđeni su, naravno, da učestvuju u takvim operacijama, ponekad čak i ne svojom voljom, ali to ih, u principu, ne oslobađa bilo kakve odgovornosti“, rekao je Popov, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio da su Čečeni primećeni 3. avgusta na severu Kosova, gde su doputovali sa dva cilja – zarad regrutovanja Albanaca sa Kosmeta za učešće u rusko-ukrajinskom sukobu na strani Ukrajinaca i eliminacije pojednih Srba na severu Kosmeta. Grupa je iskazivala interesovanje za stanje na severu Kosova i Metohije, spremnost Srba za suprotstavljanje vlastima u Prištini, kao i za to kako mogu da dostave drugim stranim obaveštajnim službama podatke "kako bi se oružane grupe Srba na severu Kosova neutralisale".
Vučić je rekao da su se Čečeni u Zubinom Potoku sastali sa turskim državljaninom D. I. H, a da su doputovali na sever Kosmeta vozilom marke „mercedes“ novopazarskih registarskih oznaka. U grupi su bili Ahmed Ruslanovič Bakajev, Idriz Azarsanov, H.A. i M.A .
© Sputnik / Lola ĐorđevićPočetkom avgusta na severu Kosova zabeleženo je prisustvo grupe Čečena, protivnika Kadirova, koji su regrutovali plaćenike za učešće u sukobu na strani Ukrajine, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Početkom avgusta na severu Kosova zabeleženo je prisustvo grupe Čečena, protivnika Kadirova, koji su regrutovali plaćenike za učešće u sukobu na strani Ukrajine, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Zapad daje utočište teroristima

Ovaj ruski ekspert za borbu protiv terorizma predviđa da će ti čečenski teroristi, koji rade za interese Zapada, nastaviti da učestvuju u antiruskim i antisrpskim aktivnostima.
„To su radili i radiće sve dok ne budu likvidirani“, ističe Popov.
Ekspert napominje da te grupe čečenskih terorista odavno ne žive u Rusiji već na Zapadu, gde se kriju kako ih u Rusiji ne bi stigla „ruka pravde“.
„Očigledno je da oni rade sa britanskom obaveštajnom službom i striktno slede njihova uputstva. Zato oni učestvuju i u ukrajinskoj i u kosovskoj krizi i učestvovaće, jer dobijaju direktna naređenja iz Londona“, kaže Popov.
Šezdesettrogodišnji Zakajev, vođa čečenskih separatista i terorista, bio je stavljen na međunarodnu poternicu pošto je u Rusiji optužen za terorizam, ubistva, otmice i druge ratne zločine počinjene u dva Čečenska rata devedesetih godina prošlog veka, kao i za stvaranje banditskih formacija, koje su brojale od 300 do 1.500 militanata. U Britaniji se nalazi od kraja 2002. godine, gde je dobio politički azil.
Zakajev, inače bivši ministar kulture i ministar spoljnih poslova samoproglašene Čečenske republike Ičkerije, 2007. godine je od strane svojih pristalica proglašen za predsednika vlade u izbeglištvu, a svojevremeno je u policijskim izveštajima pominjan i kao pripadnik „čečenske grupe“ direktno povezane sa „Al Kaidom“.
Nakon što je počela ruska specijalna operacija u Ukrajini najavio je spremnost Čečena koji žive u Evropi da ratuju za Ukrajinu i da se bore protiv Rusa. Zakajev je istakao da je u Evropi učešće u sukobima kao plaćenik kažnjivo po zakonu i naveo potrebu da se zaključi sporazum sa Ukrajinom o vojnoj saradnji, napominjući istovremeno da su Čečeni koji su od 2014. učestvovali u odbijanju, kako je rekao, ruske agresije u istočnoj Ukrajini predavani vlastima i proganjani kao plaćenici.
Sredinom maja, Zakajev je boravio u Ukrajini, gde se sastao sa kijevskim vlastima i obišao čečenske borce koji tamo ratuju na strani Ukrajinaca. On je po sopstvenom priznanju tamo stigao sa delegacijom kako bi kijevskom režimu „pružio podršku po mnogim pitanjima“, a jedan od ciljeva je „stvaranje čečenske brigade kao dela međunarodne legije za odbijanje ruske invazije na Ukrajinu i kasniju deokupaciju Čečenije“.
Drugi terorista sa kojim su povezani Čečeni primećeni u južnoj srpskoj pokrajini je Džambulat Sulejmanov, koji je kao i njegov vođa Zakajev pobegao na Zapad nakon ruske pobede u Čečenskom ratu.

NATO „čačka“ živu ranu na Balkanu

Popov je u potpunosti saglasan sa liderom Čečenije Ramzanom Kadirovim koji tvrdi da je sukob između Srbije i samoproglašene republike Kosovo rezultat huškanja NATO-a, te da je Alijansa, shvativši da njihovi planovi u Ukrajini propadaju, odlučila da pokrene živu ranu na Balkanu.
„Očigledno je da gube. Čak i veliki deo zapadne javnosti shvata da je sukob u Ukrajini, kao i 90 odsto konflikata u svetu, rezultat rada SAD koje stvaraju eskalacije. U principu, SAD i njihov instrument – vojska NATO opstaju zahvaljujući ratovima. Mi kažemo NATO, a mislimo na SAD“, kaže Popov.
Ekspert ističe da SAD žele da rehabilituju svoj autoritet pred vazalima.
„Čak ne saveznicima, već vazalima, jer SAD nemaju saveznike. U određenoj meri samo im je Velika Britanija saveznik, a svi drugi su vazali, njihovi podređeni... Istovremeno, NATO pokušava da stvori sukob u kome će igrati ključnu ulogu - i to ne samo kao faktor koji rasplamsava krize, već i kao faktor koji „normalizuje“ situaciju. Kada to kažem mislim na Kosovo - hoće da rasplamsaju sukob i onda uvedu svoje trupe dok se navodno situacija ne normalizuje... To, naravno, neće biti od koristi Srbiji, ali će biti od koristi kolektivnom Zapadu i SAD“, smatra ekspert.
Istovremeno, Popov ističe da ruske obaveštajne i bezbednosne službe imaju sve resurse za borbu protiv terorizma i da je dolaskom Vladimira Putina na vlast u tom pravcu urađeno mnogo.
„Kada je naš predsednik Putin došao na vlast na jednom od sastanaka Federalne službe bezbednosti on je postavio pitanje - ne mogu baš tačno da citiram - ali je otprilike ovako zvučalo: "Recite mi, šta vam treba - kakva tehnička oprema, koji zakonodavni akti da bismo sprečili terorizam? Kao bivši službenik Specijalne antiterorističke jedinice mogu da kažem da je on svojim naređenjem svim jedinicama obezbedio sve što je potrebno za borbu protiv terorizma“, zaključio je Popov.
Ruski univerzitet za specijalne snage  - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
„Moje oružje je istina“: Kako se obučavaju dobrovoljci u bazi specijalnih snaga u Čečeniji /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala