- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Iste boje, ista tradicija: Zašto liče ruska i srpska zastava

© Sputnik / Lola ĐorđevićSkup podrške Rusiji iz Beograda
Skup podrške Rusiji iz Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Širom Rusije obeležava se Dan ruske državne zastave, kako kažu istoričari, jedan od važnijih praznika sa stanovišta formiranja identiteta ruske državnosti. Sličnost ruske zastave sa srpskom objašnjavaju time što su se Rusi smatrali zaštitnicima Slovena, a Rusija pružila pomoć srpskom nacionalnom pokretu u borbi protiv Turaka.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako kaže za Sputnjik magistar istorijskih nauka Efim Komarovski, u 19. veku se pojavio pokret panslavizma.
Naime, u Pragu je 1848. održan Prvi slovenski kongres, na kome je prvi put iskazana ta ideja. Forum su inicirali češki aktivisti a okupio je predstavnike slovenskih naroda koji su živeli u Austrougarskoj monarhiji (Česi, Slovaci, Rusini, Hrvati“), kao i predstavnike Poljaka i Srba.

Bliski slovenski narodi

„U pokretu panslavizma su se nalazile zemlje koje objedinjuje slovenski duh, kao i tradicionalni pogledi na neke životne situacije. U vreme ovog pokreta, Rusija je uveliko imala trobojku. Iste boje na zastavi, samo poređane po drugačijem redosledu, osim Srbije, danas imaju kako Hrvatska, tako i Slovenija“, podseća Komarovski.
Sagovornik Sputnjika ističe da je panslavizam predstavljao težnju ka ujedinjenju slovenskih zemalja i naroda, a otuda i sličnost zastava država i nacija koje pripadaju slovenskoj porodici.
„Među ovim zemljama posebno se izdvaja zastava Srbije. Pošto su naši narodi izuzetno bliski i prijateljski nastrojeni jedni prema drugima, to se odrazilo i na zastavi koja ima iste boje kao i ruska, samo raspoređene u drugačijem redosledu“, kaže stručnjak.

Zaštitnica Južnih Slovena

Sagovornik kaže da je srpska zastava napravljena po uzoru na rusku jer je Rusija pružila pomoć srpskom nacionalnom pokretu u borbi protiv Turaka.
„Mislim da srpska država ima sličnu zastavu kako bi naglasila jaku vezu sa Rusijom — velikom zemljom koja je uvek pomagala i nastaviće da pomaže Srbiji“, naglašava sagovornik.
Ruski istoričar Petar Muljtatuli napominje da je Rusija počev od 17. veka neprestano štitila Južne Slovene, uključujući Srbe.
„Ruska država je odigrala važnu ulogu u tursko-srpskom ratu, kada je postignuta autonomija srpske države u sastavu Osmanskog carstva“, objašnjava stručnjak.
Prema rečima sagovornika, zastava belo-plave-crvene boje je bila bliska Slovenima.
„Ovo su bile slovenske boje. Za Srbiju je zastava igrala veliku ulogu jer se vodio rat za budućnost ove zemlje, u kojem je Rusija bila glavni branilac. Sada je belo-plavo-crvena zastava naša nacionalna, državna zastava, zastava borbe za nezavisnost i suverenitet Rusije. Zastavu sa ovakvim bojama ima i naša bratska Srbija“, kaže stručnjak.
Prema uvreženom tumačenju, na ruskoj zastavi bela boja predstavlja mir i čistotu, plava veru i poštenje, a crvena snagu, hrabrost i krv prolivenu za otadžbinu.
Ruski predsednik Vladimir Putin je u video-obraćanju u čast Dana državne zastave Rusije izjavio da je uveren da će ruska državna zastava uvek biti sveti simbol za sva pokoljenja u ovoj zemlji. Prema njegovim rečima, zastava će ih nadahnuti kako za ratne podvige i dostignuća u poslu, tako i za osvajanje novih visina u nauci, kulturi i sportu.
Prvi je belo-plavo-crvenu zastavu kao državni simbol Rusije uveo Peter Veliki. Kako kaže istoričar Petar Šapovalov, zastava je uz himnu i grb ključni, sistemski element svake države i predstavlja kariku koja vezuje generacije građana Rusije. On je takođe podsetio da će 1. septembra u svim školama u Rusiji biti podignuta zastava kao obavezni element obrazovnog procesa.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
RUSIJA
Rusija je moćna i samostalna država
Proslava Dana državne zastave Rusije u Krasnodaru - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
RUSIJA
Orenburg postigao rekord: Razvijena zastava Rusije dužine 1.300 metara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala