- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena struje u Evropi prvi put prešla 600 evra po megavat-satu

© Tanjug / NEBOJSA RAUStrafostanica
trafostanica - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Cena električne energije na tržištima u kontinentalnoj Evropi danas je prvi put prešla 600 evra po megavat-satu, izjavio je direktor Srpske berze struje Miloš Mladenović, navodeći da na to najviše utiču izuzetno visoka cena gasa i loša hidrološka situacija na čitavom kontinentu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Referentnu cenu na tržištu određuje cena najskuplje proizvodnje, a trenutno su to gasne elektrane. Čuli smo da cena gasa takođe skače i trenutno iznosi oko 250 evra po megavat-satu, što se preslikava na proizvodnju struje iz gasnih elektrana u vidu cene više od 500 evra po megavat-satu", rekao je Mladenović za Tanjug.
Mladenović je napomenuo kako cenu struje određuje i visina ugljenične takse koja je, zbog ponovnog aktiviranja termoelektrana u Evropi, povećana na 90 evra po megavat-satu, sa prethodnih 70 evra.
Naglasio je da je dobro što je Srbija deo panevropskog tržišta električne energije, pa nam je ona dostupna, napomenuvši da je najskuplja energija ona koje nema.
Mladenović je rekao da su u našem regionu tradicionalni prodavci električne energije Bugarska i Rumunija, koje imaju nuklearne i termo kapacitete.
Na pitanje da li se mogu ostvariti prognoze da cena struje na fjučers tržištima dostigne visinu od 1.000 evra po megavat-satu, Mladenović je odgovorio da bi to moglo da se desi zbog problema sa nuklearkama u Francuskoj.
„Problemi sa nuklearnim elektranama zaista utiču na ovoliki nivo cena u ostatku Evrope, tako da za poslednji kvartal ove i prvi kvartal naredne godine za naš region imamo prognoze na oko 650 evra, a za 2023. godinu na nivou od oko 580 evra. U Francuskoj ide i do nivoa od 1.000 evra, zbog pomeranja remonta nuklearnih elektrana i potencijalnih nestašica povezanih sa tim“, objasnio je Mladenović.
O tome kako bi takva kretanja na tržištu mogla da utiču na cenu za krajnje potrošače u Srbiji, on je odgovorio da to zavisi od države.
„Cena za krajnje kupce je trenutno subvencionisana od države i kod nas i u regionu, jer je jasno da po ovim tržišnim cenama struja ne bi mogla da bude pristupačna potrošačima, tako da na cenu struje za stanovništvo i privredu utiče politika države i proizvodnog portfelja proizvođača, odnosno koliko su oni spremni da iz sopstvene proizvodnje pokriju potrebe kupaca za električnom energijom“, kazao je Mladenović.
Sijalice - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
SRBIJA
Prodaja agregata u Srbiji povećana za 200 odsto
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala