- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Stvari su izmakle kontroli“: Pobuna preduzetnika u Hrvatskoj, struja skuplja 300 odsto

Strujomer - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Struja za preduzetnike u Hrvatskoj poskupela je 300 odsto, a tek ih očekuje poskupljenje gasa, pa su zapretili protestima.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Zagrebački ugostitelj Marin Medak rekao je nedavno kako mu je u restoranu račun za struju narastao s 40.000 kuna (oko 625.000 dinara) na 120.000 kuna (oko 1,87 miliona dinara).
„U Hrvatskoj se destimuliše konkurentnost, a poskupljenje utiče direktno i na građane, jer je na 12.000 artikala koje smo prodavali mesečno, trošak struje bio 3,3 kune (51 dinar) po prodajnom artiklu. Kad dođete i popijete aperitiv, to je 3,3 kune. Sada je to 10 kuna (156 dinara) jer je 300 posto rast cene struje, što znači da, kada pojedete supu date 10 kuna struje, za glavno jelo 10 kuna struje, za kafu 10 kuna struje i tako dalje“, rekao je Medak, prenosi hrvatski Indeks.
On dodaje da ugostitelji ne mogu tako biti konkurentni, jer se radi o abnormalnom iznosu koji ruši poslovanje.
Velik račun za struju dobio je i Srećko Koljić, vlasnik ugostiteljskog objekta u Bjelovaru. Njegov ugostiteljski objekat ima tek 50 kvadrata, a račun za struju bio mu je čak 17.500 kuna (273.000 dinara), što je poskupljenje od 360 posto u odnosu na isti mesec prošle godine.
„Računi su sve veći, mi to nažalost nećemo moći ni da izdržimo ni da podnesemo. Došli smo do još gore pandemije sada, a to su računi za struju“, rekao je Koljić.
Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da se spremaju za jesen i da pripremaju mere u vezi sa ovim problemom.
Međutim, preduzetnici strahuju od novih cena gasa. Tako je Gradska plinara Zagreb sa potrošačima sklopila nove ugovore, u koji je kao sredstvo plaćanja dodata menica od 1.000 ili 2.000 evra, kako bi se osigurala naplata potraživanja.
„A umesto dosadašnje fiksne cene plina po kilovatsatu, cena će se formirati svakog meseca, u zavisnosti od kretanja cena na berzi prirodnog gasa u Austriji ili Mađarskoj, a radi se o nerealnim cenama koje bi se mogle kretati u rasponu od 150 do 200 evra po megavatsatu“ saopštili su iz udruženja Glas preduzetnika.
Oni navode i da je neprimereno što je Plinara preduzetnicima dala rok kraći od mesec dana da potpišu nove ugovore.
Predsednik udruženja Glas preduzetnika Hrvoje Bujas kaže da oni neće stajati sa strane i da se može očekivati veliki protest u Zagrebu ako se ne dođe do rešenja sa hrvatskom vladom.
„Stvari su izmakle kontroli. Prosečna poskupljenja struje su oko 300 posto, a očekuje se da će biti još gore na jesen, pogotovo s gasom. A pazite, zašto se gas za preduzetnike ne koristi iz LNG terminala? Pogotovo sad kad očekujemo još veća poskupljenja“, istaknuo je, prenosi Indeks.
Dodaje da je gas poskupeo tri puta od decembra i da su preduzetnici diskriminisani jer plaćaju tri puta višu tarifu struje.
„HEP je taj koji diriguje cenama struje, a HEP 60 posto struje sam proizvodi, nešto sitno je iz obnovljivih izvora energije. Kako pravdaju tako visoko poskupljenje preduzetnicima? A tek očekujemo drugi talas poskupljenja“, kazao je Bujas.
On dodaje da žele istu tarifu struje za građane i preduzetnike.
„Ovako ispada da mi plaćamo socijalni mir. Toga nema u razvijenim zemljama EU, postoje primeri Rumunije i Bugarske. Kod njih je kao kod nas. U razvijenim državama, cena je tržišna“, dodaje Bujas.
Sijalice - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
EKONOMIJA
U regionu već trepere sijalice – čekaju li nas restrikcije struje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala