- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija (konačno) u taktu svoje najbolje „tambure“

© Foto : FIBANikola Jokić i Nemanja Bjelica
Nikola Jokić i Nemanja Bjelica - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Nije prvi put da Nikola Jokić igra u reprezentaciji Srbije, ali je prvi put da ima ulogu kakvu ima u Denveru, da je pravi lider i na terenu i van njega. Svi igrači zajedno sa selektorom Svetislavom Pešićem su važni, ali ipak slobodno možemo da kažemo da je Jokić - najvažniji. I to vidi na parketu, daje rezultate.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Svetislav Pešić je kao selektor dobio asa u kartama i želeo je maksimalno da ga iskoristi. Verovatno je to najveći razlog što se zahvalio Milošu Teodosiću, jer je Teo neko ko je prethodnih godina bio apsolutni lider tima. Pored njega Jokić teško da može da bude glavni u ekipi.
Čak i 2019. godine kada Teodosić nije igrao zbog povrede na Svetskom prvenstvu, Bogdan Bogdanović je bio lider tima i po stažu i po godinama i po ulozi.
Ali, ovoga puta, neko bi rekao i konačno, govorimo o Jokićevoj reprezentaciji.
Ako ćemo suditi po onome što smo videli na tri pripremne utakmice, protiv Slovenije, Italije i Nemačke, MVP NBA lige će po prvi put imati ulogu na terenu kakvu ima u NBA ligi i koja ga je dovela do najvećih visina i dvostrukog ličnog priznanja.
Nikola je maksimalno sazreo kao košarkaš, a vidi se da je iskusni Pešić namestio čak i neke akcije da izgledaju kao kada Jokić igra u Nagetsima, pa se tako on često pomera do vrha „kapice“ ne bi li primio loptu i odatle dalje razigravao saigrače ili sam rešavao situacije jedan na jedan.
Bilo je primetno da se, kao sa decom, igrao sa mnogim čuvarima u spomenute tri utakmice, jednostavno kada defanzivci krenu levo, Nikola ode desno i obrnuto. Nisu mogli da ga uhvate „ni za glavu ni za rep“.
Pešić je već na startu priprema istakao da je Nikola došao vrlo spreman za ovo reprezentativno okupljanje, zapet kao „tambura“.
„Jokić je došao dosta dobro pripremljen. Najvažnije je da bude u dobrom fizičkom stanju. Mogli ste da ga vidite, kao tambura je, sredio je svoje telo. Došao je iz Amerike apsolutno fizički spreman. On se raduje igranju za reprezentaciju. Saigrači mu se raduju. Sa njim je situacija dosta povoljna, trenira dobro i radi dobro. Ostaje posle treninga, dolazi prvi na trening, priprema se dobro, i za njega je malo situacija drugačija, malo se igra promenila, različiti su koševi, pravila. Drugačiji je način igre, trebaće mu vremena da se adaptira, ali, znate kako, ako imaš znanje, brže se prilagođavaš, a njemu znanje ne fali“, ističe Pešić.
Protiv Slovenije Jokić je zabeležio 26 poena i 12 skokova, protiv Italijana 18 poena, 10 skokova i pet asistencija, a protiv Nemaca 22 poena uz samo jedan promašaj iz igre! Tom je dodao i pet skokova.
Pešić mu je dao ulogu kakvu do sada nije imao u nacionalnom timu, čak ni 2016. kada je na Olimpijskim igrama došao do srebra. Kod Aleksandra Đorđevića je znao da igra i poziciju četiri, bilo je tu različitih eksperimenata, a nekako je Teodosić, svojim neverovatnim znanjem i kvalitetom, te ljudskim liderskim osobinama, bio vođa reprezentacije.
Sada je došlo vreme da Jokić preuzme tu ulogu, Pešić je napravio promenu i po onome što smo do sada imali prilike da vidimo, Srbija nikada nije imala veću korist od Jokića.
Nikola kreira, pogađa, skače, asistira, briljira na terenu. Skoro kao da mu na prednjem delu dresa stoji „Nagets“, a ne „Srbija“. Toliko se Jokić dobro adaptirao na novi sistem. Zapravo, to je njegov sistem u kojem najbolje pliva, a onda i svi ostali sa njim.
Kada u timu imate najboljeg igrača na svetu, on „mora“ da bude glavni, da se oko njega sve vrti, pa i selektor Pešić igra na tu kartu. Vasilije Micić je druga violina, Nikola Kalinić je čovek za sve poslove, Vladimir Lučić i Nemanja Bjelica su kapiteni, deluje da su uloge dobro raspoređene, što je u ovom momentu i najvažnije.
Reprezentacija se u mnogome razlikuje od klubova. U klubu trener radi 10 meseci sa igračima, a Pešić je prvi put imao na okupu igrače, sa njima je tek par sedmica. Često raspodela uloga može da bude i važnija od taktike u tako kratkim vremenskim periodima.
Posle tri utakmice (četvrta sa Crnom Gorom bila zatvorena za javnost, mada je i tu Jokić bio najefikasniji) možemo da konstatujemo da se uloge u dobroj meri znaju, da je Jokić konačno svoj na svome u reprezentaciji, te da bi u narednim utakmicama i takmičenjima Srbija trebalo da dobije od njega baš ono što želi.
I što sam Nikola želi da ponudi.
Sada je to već „ono pravo“.
Nikola Jokić, Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
SPORT
Orlovi u petoj brzini prošli pored Nemaca, Jokić pritiskao „gas“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala