- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika sigurnim korakom korača putem SSSR – samo što su Sovjeti sakrivali dementnog šefa države

CC BY-SA 2.0 / Flickr/David / Trabant ispred zgrade Kongresa na Kapitolu u Vašingtonu
Trabant ispred zgrade Kongresa na Kapitolu u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
U Rusiji se i danas prepričava anegdota o Leonidu Brežnjevu, ostarelom generalnom sekretaru komunističke partije SSSR-a koji je govor na otvaranju Olimpijade u Moskvi 1980. godine, završio pet puta ponavljajući slovo O, jer nije shvatio da su to olimpijski krugovi.
To je put kojim danas, posle toliko decenija, korača Amerika, koja takođe ima svog Brežnjeva - njen predsednik se, ulazeći u avion, sapliće i tetura, kad vozi bicikl, nespretno pada, kad završi govor koji su mu drugi napisali i koji čita sa promptera ne preskačući ni uputstva namenjena samo njegovim očima, pruža ruku da se rukuje sa – vazduhom, sam nije u stanju ni da obuče sako, a kad mu ispadnu naočari nastaje prava drama... Razlika je u tome što su Sovjeti dementnog Brežnjeva skrivali od javnosti, a Bajdena Amerikanci mazohistički pokazuju celom svetu.

Gvozdenu zavesu sada spušta Amerika

Amerika je danas sve sličnija Sovjetskom Savezu u vreme kad je bio na silaznoj putanji. I sada se, kao nekad, gvozdena zavesa spušta između Rusije i Zapada, s tom razlikom što je svojevremeno zavesu želeo da spusti SSSR, a danas je spušta Amerika.
Termin ”gvozdena zavesa” prvi je upotrebio Vinston Čerčil još 1945. objašnjavajući američkom kolegi Trumanu kako je Sovjetski Savez spustio gvozdenu zavesu iznad svojih trupa. SSSR od tog trenutka više nije bio saveznik već konkurent koji ne bi trebalo da ima sfere uticaja i protiv njega se treba boriti pod izgovorom zaštite ljudskih prava. Razgovor s Moskvom treba da bude samo sa pozicije sile, trebalo joj je stalno pretiti ratom da bi bila popustljivija, jer slabost Rusi ne poštuju, smatrali su dojučerašnji saveznici.
Vidi li neko razliku između toga i onoga što smo i ranije, ali intenzivirano u poslednjih godinu dana slušali od zvaničnika Sjedinjenih Država i njihove udarne pesnice severnoatlantske alijanse?
Ništa bolji nisu bili ni odnosi sa Evropskom unijom, koja je samo ponavljala ono što joj je servirano iz Vašingtona.

Ne postoje više odnosi Rusije i EU

”Od 2014. godine gotovo da ne postoje nikakvi odnosi između Rusije i EU”, objasnio je nedavno ruski ministar inostranih poslova: "Unija je uništila sve mehanizme koji su se decenijama stvarali između nas i EU. Mislim i na samite koji su se dešavali dva puta godišnje, i sastanke vlade Rusije i Evropske komisije i zajedničke teritorije o kojima su napravljene četiri "mape puta", bilo je dvadeset sektorskih dijaloga, bezvizni dijalog... Sve je to srušeno preko noći", istakao je Lavrov.
„Gvozdenu zavesu spuštaju oni koji razmišljaju u ranijim kategorijama: kategorijama kolonijalizma, neokolonijalizma. Ali neka pripaze da ne priklješte sebi neki deo tela! A Ako je tako Zapad odlučio, onda ćemo, uveravam vas, naći priliku da nastavimo da živimo, razvijamo se”, dodao je.
A Zapad ne samo da je tako odlučio, nego sigurnim koracima ponavlja sve ono zbog čega je svojevremeno državu Sovjeta smatrao neprijateljskom.
Baš kao nekad SSSR, za ”neprijatelje”, ”špijune”, ”kapitaliste”, ”buržoaziju” .., Zapad danas zatvara svoje granice - za Ruse! Iz SSSR-a nisu puštali svoje građane da putuju na Zapad, a Zapad je sve one koji bi se nekako dočepali njihove teritorije rado prihvatao. Setimo se samo kako je svojevremeno dočekao Solženjicina!

Sada se sve obrnulo...

Sada je obrnuto – Rusija je spremna da pusti sve ili skoro svakoga, dok Zapad targetira kao zločince one koji se usude samo da razgovaraju sa ruskim predsednikom, da i ne govorimo o drvlju i kamenju koje će se obrušiti na sve one koji se usude da ga posete.
„Amnesti internešnel” već dugo trpi pritiske jer se usudio da kaže istinu koja se kreatorima zapadnog javnog mnjenja nije dopala. Morao je čak da se izvini zato što je rekao šta se stvarno događa u Ukrajini, mada mu služi na čast što, ipak, ni za jotu nije promenio mišljenje. Drugi nisu toliko hrabri. Zato malo ko sme da bude protiv zelene energije, vakcine, ilegalnih migranata, protiv kažnjavanja Rusije... A ako se ipak drzne, dobiće etiketu ”ekstremnog desničara”, ”unutrašnjeg teroriste” ili zaverenika. A kazna može biti strašnija nego da je izriče komunistička partija SSSR-a. Uostalom, uporedimo sudbinu Solženjicina koji je ipak, samo proteran iz svoje zemlje i Džulijana Asanža kome preti možda i 200 godina zatvora!

Kožni mantili na Floridi

Upad u Trampovu kuću na Floridi, kako bi se pronašli dokazi njegove subverzivne delatnosti, neodoljivo podseća na tridesete godine, kad su u SSSR-u, ljudi u kožnim mantilima noću upadali u stanove i odvodili „špijune“ pravo u Lubjanku. Odatle je put najčešće vodio na streljanje. I najpre se, kao u slučaju Trampa, udaralo na elitu.
I dan danas, kao dokaz stoji zgrada na obali reke Moskve, poznata pod nazivom „Zgrada na obali”, građena kao obrazac budućeg života svih građana u komunizmu. Kompletno opremljena, obezbeđivala je sve uslove za idealan život, uključujući i bioskop, obdanište, dečje igralište, restoran u kome se kuvalo za sve stanare - rečju, sve što bi pravi komunista mogao da poželi… Za početak u njoj su stanovali ministri i ugledni partijski radnici. Bila je čast dobiti stan „Zgradi na obali”... sve dok nisu počele noćne posete, a jedan za drugim počeli su da nestaju ljudi. Preostali su u strahu sedeli u svojim stanovima i čekali da začuju korake u hodniku zgrade, a kad ih čuju, sledilo je beskrajnih nekoliko sekundi da se proceni u koji stan će zakoračiti kagebeovska čizma. Gotovo svi stanovnici te zgrade su streljani. Danas nisu takva vremena, ali nema garancije da i Trampa ne čeka koja stotina godina u zatvoru zbog izdaje!
Nekada se Zapad na sve način trudio da prenese građanima „imperije zla” što više informacija. Zato su izmišljane radio stanice Glas Amerike, Slobodna Evropa (koju je osnovala direktno CIA), i slične, a Sovjetski Savez je činio sve da ometa signal, kako se na njegovoj teritoriji ne bi ništa od te „propagande” moglo čuti.
Danas su ruski mediji RT i Sputnjik toliko ugrozili američku i evropsku teritoriju, da je histerija nastala oko njihovog rada nadmašila sve što je viđeno u SSSR-u. Sve „zapadne demokratije” zabranile su njihov rad, dok Rusiji i dalje rade Bi-Bi-Si i Dojče vele.
Da li to znači da su Rusija i Zapad zamenili mesta, i da je u Rusiji više demokratije nego na Zapadu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala