- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Medalja za Srbiju iz mamine kuhinje /foto, video/

© AP Photo / Matthias SchraderAdriana Vilagoš
Adriana Vilagoš - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Đerđe Vilagoš je pre 18 godina na svet donela ćerku Adrianu i sasvim sigurno da nije ni sanjala da će u godini punoletstva njeno dete doći do medalje na Evropskom prvenstvu u atletici.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Mali Iđoš je najmanja vojvođanska opština sa oko 4.000 stanovnika i kao takva ne pruža velike opcije za dečje aktivnosti, zbog čega u prvi plan dolazi uloga roditelja i njihova podrška, što je do savršenstva dovela Đerđe Vilagoš.
Kako je ranije govorila, njena Adriana se takmičila u bacanju vorteksa, sprave koja liči na loptu za ragbi i ima zakrilca na jednoj strani što joj omogućava letenje.
Ali, za bacanje koplja u porodici Vilagoš se čulo samo tokom praćenja atletskih prvenstava.
„Moram da priznam da za bacanje koplja nisam ništa znala. Kada je Adriana išla prvi put na takmičenje iz bacanja vorteksa i to smo tek na internetu videli kako se baca. Mi smo mislili godinama da će bacati samo vorteks pored rukometa, i da će rukomet biti glavni sport. Kako su došli rezultati i kako je ona prešla u stariju kategoriju morala je da odluči da li će da nastavi sa atletikom ili sa rukometom jer nema više bacanja vorteksa“, govorila je Đerđe.
Kako pripadnici mađarske nacionalne manjine iz Srbije dobijaju podsticaje za boravak u matičnoj državi, tako je i porodica Vilagoš, odnosno ćerka Adriana, kao talentovana rukometašica, primljena u Nacionalnu rukometnu akademiju Mađarske.
„Da li su nam šansu da odlučimo da li će na rukomet ili na koplje, dok ne završi osmi razred. U to vreme smo pokušali da usavršimo tehniku bacanja koplja, gledali smo tehniku na internetu zajedno, analizirali smo sve“, govorila je Đerđe.
© AP Photo / Matthias SchraderAdriana Vilagoš
Adriana Vilagoš - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Adriana Vilagoš
Iz nedelje u nedelju, Adriana se sve više interesovala za bacanje koplja što je značilo i dodatan izazov za njenu majku, istovremeno i trenera.
„Za razliku od početka kada ništa nisam znala, smatram da sam dosta napredovala, iako i dalje mnogo toga ne znam“, navela je Đerđe.
U svemu porodica Vilagoš imala je podršku Dragiše Đorđića, nekadašnjeg trenera nekada najbolje srpske bacačice koplja Tatjane Jelače, ali je majka Đerđe i dalje odgovorna za sve, od početka do kraja, što je potvrđeno i na Evropskom prvenstvu u Minhenu.
„Mislila sam da ću ispasti posle tri serije. Pričala sam potom sa mamom i selektorom, podigli su me, osetila sam olakšanje, osetila sam da mogu da budem dobra, da ću uspeti“, govorila je Adriana posle osvojene medalje u Minhenu.
Mamina kuhinja je donela Srbiji medalju, a sasvim je sigurno da sada Srbija ima obavezu da podrži porodicu Vilagoš i obezbedi joj dovoljno dobre uslove za nastavak napredovanja njihove ćerke kako bi beskrajan talenat mogao da dostigne pun potencijal, za početak na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.
Adriana Vilagoš - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
SPORT
Srpska heroina u šoku zbog ogromnog uspeha: „Još ne mogu da shvatim...“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala