- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Velikani našeg veka – naši znakovi pored puta | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
Pratite nas
U novom izdanju emisije „Orbita kulture“ podsetićemo se nekih važnih datuma – godišnjica rođenja ili smrti – koje, kako vreme odmiče, postaju male referentne tačke za razumevanja bogate istorije srpske i svetske kulture.
Bilo da je reč o piscima, pesnicima ili slikarima, onim rođenim s kraja 19. ili predstavnicima narednog, 20. veka, s puno razloga govorimo o autorima i delima posle kojih u kulturi ništa više nije bilo isto. Njima u čast posvećujemo ovo izdanje emisije „Orbita kulture“.
Naš a svetski, tako smo u najkraćem još za njegovog života opisivali slikara i vajara Miloša Šobajića, jedinstvenu umetničku pojavu koju možda najtačnije objašnjava ime njegovog slikarskog ciklusa – veliki korak. Čovek velikog koraka, ideje, talenta, veliki putnik i stanovnik sveta, sanjar koji je izgubio bitku sa koronom, upravo za vreme karantina usled pandemije napisao je roman „Vecin cirkus“, koji je nedavno posthumno objavljen.
Kakav se cirkus odigrava u Šobajićevom „Vecinom cirkusu“, koji je njegova supruga Maja T. Iskjerdo pretvorila u dramu, šta se sve događa u životu dva prijatelja u doba karantina, da li smo u apsurdnom svetu zabrana i zaključavanja samo marionete čije konce pomeraju moćnici i da li nas samo ljubav i prijateljstvo čine živim i slobodnim – u „Orbiti kulture“, a u znak sećanja na Miloša Šobajića, otkrivaju dr Maja T. Iskjerdo i jedan od junaka Šobajićeve knjige, proslavljeni fudbaler Dušan Savić.
Ko je bio Kavafis, svetski i grčki pesnik koji je proslavio grad Aleksadriju, Helene, Vizantiju ali i običnog čoveka? Šta nam danas poručuju stihovi pisani pre jednog veka i da li su čuvene pesme „Itaka“ ili „Nova Odiseja“ zapravo priče o savremenom čoveku koji se više ne može povezati ni sa rodnim tlom? Kako vek od njihovog nastanka danas čitamo stihove pesme „Čekajući varvare“, u kojoj saznajemo da su „varvari bili neko rešenje“ – za „Orbitu kulture“ otkriva Aleksandra Vuković, prevodilac i priređivač zbirke izabranih Kavafisovih pesama „Čekajući varvare“ koju je nedavno objavila izdavačka kuća „Lom“.
Zašto je književna ostavština Borislava Pekića jedinstvena i dragocena i da li je „okean Pekić“ i dalje izvor iz kog se napaja vrhunska srpska književnost? Zbog čega o ovom velikanu ne bi trebalo govoriti u perfektu, budući da je reč o piscu-čudu koji je oslikao našu prošlost, sadašnjost ali i budućnost –za „Orbitu kulture“ govore književnici i univerzitetski profesori Vida Ognjenović i Mihajlo Pantić.
Kako nam četiri decenije od smrti danas izgleda delo velikog pisca Meše Selimovića, da li su „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“ umetnički snažne i univerzalne opomene koje važe za sve ljude i za sva vremena, i da li je sada bolnija nego pre Mešina poruka da je svaki čovek uvek na gubitku – o tome za Sputnjik govore pisac, kritičar i prevodilac Muharem Bazdulj i dr Vladan Bajčeta sa Instituta za književnost.
Velikani našeg veka – naši znakovi pored puta | Orbita kulture
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu. U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“. Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala