- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Cilj napada na zatvor u Jelenovki je prikrivanje ukrajinskih zločina

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaIstražni zatvor u Jelenovki
Istražni zatvor u Jelenovki - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
Pratite nas
Raketni udar ukrajinske vojske na istražni zatvor u Jelenovki u DNR, u kome su se nalazili zarobljeni ukrajinski vojnici, pripadnici ekstremističkog bataljona „Azov“, jeste pokušaj prikrivanja istine o zločinima koje su izvršili ukrajinski vojnici, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na prvom Međunarodnom antifašističkom kongresu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ukrajinske vlasti su ‘Azovce’ (‘Azov’ je Rusija proglasila terorističkom organizacijom), koji su se predali, osudila na smrt. Zbog toga je zatvor u Jelenovki tokom noći gađan iz američkih višecevnih raketnih bacača. Ukrajinsko rukovodstvo je izvršilo ciničan masakr nad zarobljenicima zbog straha od njihovih svedočenja. Oni otkrivaju zločine protiv civila koji su počinjeni uz odobrenje Kijeva“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, radikalni nacionalizam koji je gajio bataljon „Azov“ je postao ideologija svih banderovaca u Ukrajini.
„Ruski vojnici, na napuštenim pozicijama Oružanih snaga Ukrajine, pronalaze veliki broj ekstremističke literature. Učesnici kongresa ih mogu videti na tematskoj izložbi naoružanja i vojne tehnike koju koriste ukrajinski ekstremisti“, naveo je ruski ministar odbrane.
Ranije je Štab teritorijalne odbrane DNR saopštio da su 29. jula usled ukrajinskog napada američkim raketnim sistemima „Himars“ na Istražni zatvor u Jelenovki u DNR poginulo 53, a ranjeno 75 ukrajinska ratna zarobljenika. Lider DNR Denis Pušilin izjavio da je napad na zatvor bio planiran i da su se tamo nalazili borci, konkretno iz „Azova“ (protiv njih je u Rusiji pokrenut krivični postupak), koji su se predali.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Rusija pozvala stručnjake iz UN i Međunarodnog Crvenog krsta radi istrage u Jelenovki.
Prvi Međunarodni antifašistički kongres održava se u okviru vojno-tehničkog foruma „Armija-2022“ u izložbenom prostoru „Patriot“ u Podmoskovlju. Cilj kongresa je da se ujedine napori svetske zajednice u borbi protiv ideologije nacizma u bilo kojoj njegovoj manifestaciji.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
RUSIJA
Zaharova: Nadamo se da će UN i Međunarodni Crveni krst objektivno proceniti zločin u Jelenovki
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala