Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

"Spremni smo": Priština najavljuje primenu odluke o ličnim kartama i tablicama od 1. septembra

© Sputnik / Gavro DešićAdministrativni prelaz Jarinje
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svećlja izjavio je da će od 1. septembra krenuti sprovođenje odluke vlade o ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na severu KiM, tvrdeći da "postoje indicije da bi barikade mogle da budu podignute i pre tog datuma".
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
"Nadamo se da neće biti tenzija, smatramo da nema razloga. Ali postoje i indicije da se one mogu desiti. Spremni smo da se suočimo sa bilo kojom vrstom situacije, naše institucije su zrele, jake i spremne da se suoče sa svakim pravnim zadatkom koji dobiju. Ali imamo i bezrezervnu podršku međunarodnog faktora", rekao je Svećlja za "Kljan njuz".
Na pitanje odakle informacije o vraćanju barikada i mogućim incidentima, kazao je da su dobijene sa terena i od stranaca, prenosi RTS.

Petković: Priština i Kurti umeju samo da prete

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da ministar privremenih institucija samouprave u Prištini Dželjalj Svečlja apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na severu potvrdio da ima ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona.
"Priština i Aljbin Kurti još jednom su pokazali da umeju samo da prete silom i ratom, i da njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti koji uopšte ne prepoznaju vrednost dijaloga i mirnog rešavanja problema", ukazao je Petković.
On je istakao da nisu Beograd, ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, slali specijalne prištinske policijske snage na sever Kosova i Metohije da prebijaju i pucaju na goloruk narod, niti su donosili jednostrane odluke i gazili sporazume, niti su ijednog trenutka pokazali izostanak spremnosti za razgovor i postizanje dogovora.
"Predsednik Vučić je konstantno i dosledno Srbe na Kosovu i Metohiji pozivao na uzdržanost i mir i da odustanu od blokada puteva, iako su na njih bili primorani radi pukog opstanka, a odgovornost za sve potencijalne incidente biće na onome ko svakodnevno demonstrira silu i njom preti - a to su Kurti i njegovi pomoćnici poput Svečlje", poručio je Petković.
On je primetio da je jedina krivica Srba na severu Kosova i Metohije u tome što ne žele da budu ugašeni i poništeni, i da budu i politički i fizički gaženi od strane šovinističkih ratnohuškačkih struktura u Prištini.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala