- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Nemoguće isključiti Rusiju iz UN, Zapad se bavi spekulacijama

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
Pratite nas
Pokušaji Zapada da isključe Rusiju iz Ujedinjenih nacija i oduzmu punomoćje ruskim predstavnicima nemaju nikakvu perspektivu, ocenili su u Moskvi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Nakon što su neki zapadni mediji proteklih dana pisali o tome da bi Zapad mogao da pokuša da oduzme ovlašćenje ruskim predstavnicima u UN Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se radi o spekulacijama i da je to u većini zapadnih prestonica dobro poznata stvar.

„U vezi sa mogućim pokušajima naših zapadnih partnera da isključe Rusiju iz Ujedinjenih nacija i to tako što će opozvati akreditive stalnog predstavnika Rusije više puta smo isticali da takve scenarije nije moguće realizovati. Rusiju članstva u organizaciji može da liši samo Generalna skupština na sugestiju Saveta bezbednosti u kojem naša zemlja ima, kao stalna članica, pravo veta“, navodi se u saopštenju.

Ne postoji drugi legalan način da se takav plan realizuje, dodaju u Ministarstvu a pokušaji da se stvore novi mehanizmi povlače za sobom izmene u Povelji UN a da bi takve promene bile usvojene potrebno je da za njih glasa dve trećine članica Generalne skupštine, a onda bi bilo potrebno da ih i ratifikuje dve trećine država među njima i stalne članice SB..
„Što se tiče punomoćja stalnog predstavnika naše zemlje u UN, odgovarajući akreditive koje je potpisao predsednik Rusije predaju se generalnom sekretaru organizacije a ne ovoj ili onoj zapadnoj zemlji“, zaključuje se u saopštenju.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
RUSIJA
Rusija poručila Americi: Slušajte naša upozorenja, na ivici smo sukoba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala