- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako će Srbija u svemir — zajedno sa bivšim jugoslovenskim republikama

CC0 / Pixabay / Satelit
Satelit - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
Pratite nas
Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada duže od decenije razvija svemirski program i u saradnji sa inostranim partnerima — šalje satelite u svemir. Od nedavno udružili su se i sa bivšim jugoslovenskim republikama.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Stručnjaci Komiteta od 2019. blisko sarađuju sa kolegama iz Indije, koja ove godine slavi 75 godina nezavisnosti.
„Mi smo u okviru obeležavanja Dana nezavisnosti uključeni u program lansiranja 75 studentskih satelita“, izjavio je za RTS predsednik Upravnog odbora Komiteta Dušan Radosavljević i podsetio da su prošle godine u okviru iste saradnje lansirana tri mala satelita u orbitu.
Četvrti satelit, koji je poklon u znak prijateljstva dve zemlje, biće lansiran do kraja godine. Novosadski stručnjaci za svemirski inženjering sarađuju sa SAD, Tunisom, Rusijom, Ganom, Italijom, Mađarskom, svim državama koje imaju neki vid svemirskog inženjeringa, uključujući i zemlje regiona.
„Udruživanje bivših jugoslovenskih republika se desilo pre oko mesec dana. Moramo da sarađujemo, pogotovo u ovakvim stvarima je onda naš region dovoljno veliki i onda sve to ima smisla. Puno se radilo, imamo rezultate koji nisu mali. Dogovorili smo se da zarad buduće saradnje, podelimo sva naša postignuća, što smo i uradili, da ne gubimo vreme“, rekao je Radosavljević.
Kako je objasnio, prihvaćena je inicijativa da četvrti satelit, koji će biti lansiran u saradnji sa Indijcima, zapravo bude satelit Indije i Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope, pa region tako do kraja godina zajednički „odlazi u svemir“.
„Mislim da je to lep početak saradnje i jedan poklon Srbije za ceo region“, kazao je Radosavljević i dodao da je važno da ljudi što pre osete benefit od razvoja svemirske tehnologije, počev od domaćih stručnjaka koji bi radili u sopstvenoj zemlji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala