- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Fič“ potvrdio kreditni rejting Srbije

© Sputnik / Aleksandar MilačićSrpski dinari
Srpski dinari - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
Pratite nas
Agencija „Fič Rejtings“ potvrdila je u svom izveštaju kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U izveštaju agencije „Fič Rejtings“ navodi se da je kreditni rejting Srbije podržan kredibilnim okvirom makroekonomske politike, odgovornom i oprezno vođenom fiskalnom politikom i rastom bruto domaćeg proizvoda, saopštilo je Ministarstvo finansija.
„Snažan rast ekonomske aktivnosti i rast poreskih prihoda uticali su na smanjenje deficita opšte države, koji je u 2021. godini iznosio 4,1 odsto BDP-a. U narednom periodu očekuje se nastavak smanjenja deficita, na 3,0 procenta do kraja godine i 2,5 odsto u 2023. godini“, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo finansija napominje da će nova fiskalna pravila, koja se do kraja godine dogovaraju sa MMF-om, pomoći da se deficit opšte države u 2024. godini smanji na 1,6 odsto BDP-a.
Projektovano smanjenje deficita obezbediće vraćanje javnog duga na silaznu putanju.
Agencija predviđa da će učešće duga opšte države u bruto domaćem proizvodu pasti, za 3,4 procentna poena u 2022. godini, na 53,7 odsto, i na 48,6 odsto na kraju 2024. godine, što je znatno ispod proseka za zemlje sa sličnim kreditnim rejtingom.
Agencija pohvaljuje i činjenicu da je prosečno vreme do dospeća duga produženo na 8,3 godina, sa 6,8 godine, koliko je iznosilo na kraju 2021. godine.
Očekivanja Agencije su da će se u 2022. godini emitovati dug prevashodno u domaćoj valuti, što će dovesti do rasta učešća duga denominovanog u dinarima i smanjenja valutnog rizika.
Fič“ procenjuje da će, uprkos ograničenim direktnim trgovinskim i finansijskim vezama sa Rusijom i Ukrajinom, zbog niže spoljne tražnje vezane za niži rast spoljnotrgovinskih partnera kao i slabije domaće potražnje koja proističe iz neizvesnosti i rastuće inflacije koja opterećuje privatnu potrošnju, ali i zbog viših svetskih cena primarnih proizvoda, rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2022. godini iznositi oko 3,0 odsto.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala