Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zbog čega se u Skupštini Srbije sada poteže uvođenje sankcija Rusiji – protiv volje naroda

CC0 / Pixabay / Sankcije Rusiji, ilustracija
Sankcije Rusiji, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Apsolutna većina građana, apsolutna većina poslanika, ne samo iz vlasti, nego i većina opozicionih, jasna je u stavu da Srbija ne treba da uvodi sankcije Rusiji i odluku o tome ne dovodi u pitanje. Zašto to sada u Skupštini Srbije čini Stranka slobode i pravde koja je o tome pre izbora ćutala, kada je ishod eventualne rasprave više nego izvestan.
Raspravu u parlamentu pokrenuće potpredsednik SSP Borko Stefanović i to, kako je sam najavio, kao predesednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove.
U raspravi o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, odnosno o uvođenju sankcija Rusiji zbog njene specijalne vojne operacije u Ukrajini, treba da se čuju argumenti jedne i druge strane, da se čuje šta su posledice neusaglašavanja naše spoljne politike sa EU po našu privredu, šta znači okretanje protiv Evrope, objasnio je Stefanović. Napomenuo je, pritom, da su sve evropske države uvele sankcije Rusiji i zbog toga on nema dilemu da u toj situaciji Srbija "nema šta previše da razmišlja".

Apsolutna većina protiv

Da li su previše razmišljali ili ne, tek za razliku od njega, protiv uvođenja sankcija Rusiji je ne samo parlamentarna većina sastavljena od SNS-a i SPS-a koji čine vladajuću koaliciju, nego i 47 poslanika opozicije. Pored onih iz koalicija NADA okupljenih oko Nove Demokratske stranke Srbije, onih iz takozvanog patriotskog bloka koji čine Dveri i Zavetnici, koji se oštro protive uvođenju sankcija, za sankcije nije ni Napredna stranka. Kako je nedavno izjavio njen lider Vuk Jeremić, on još nije čuo dovoljno jak argument za uvođenje sankcija Rusiji, a nije, kaže, jasno ni šta bi se to loše dogodilo ako ih Srbija ne uvede. Uz to je primetio da su se „zaleteli i prenaglili” svi koji su govorili da Srbija hitno mora da se odredi da li je na “pravoj ili pogrešnoj strani istorije”, i dodao da ogromna većina sveta do sada nije uvela sankcije Rusiji.
© AFP 2023Ogromna većina sveta, kao i Srbija, nije uvela sankcije Rusiji
Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Ogromna većina sveta, kao i Srbija, nije uvela sankcije Rusiji
I nije samo stvar u tome šta u parlamentu koji broji 250 poslanika može 16 poslanika SSP i 10 Demokratske stranke u nameri da uvedu sankcije Rusiji.

Pita se i narod

Prema najnovijem istraživanju Nove srpske političke misli, čak 84 odsto ispitanih građana smatra da ne treba uvesti sankcije Rusiji. Pritom, 60 odsto građana kaže da to ne treba uraditi ni ako Evropska unija zapreti sankcijama Srbiji, dok tek oko 19 odsto ispitanih kaže da bi u tom slučaju trebalo odobriti sankcije.
Komentrišući Stefanovićevu najavu skupštinske rasprave, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da u demokratiji svi imaju pravo da zastupaju bilo koju politiku osim ako ona ne ukida to isto pravo drugima..
„Oni imaju pravo na različitost svog stava. Oni jesu u nesumnjivoj manjini i u parlamentu i u društvu, tako da ta inicijativa neće imati nikakav odjek, osim što će oni, više je nego jasno, doživeti neku vrstu političkog poraza i poraz kod javnog mnjenja“, kaže naš sagovornik.

Da se prikažu Zapadu

Na pitanje kakva je onda svrha pokretanja tog pitanja, on nema dilemu:
„Rade to zato što treba da se prikažu SAD-u i EU kao neko ko je spreman da pruža dobre usluge, dakle da bezuslovno prihvataju njihovu politiku. Misle da tako mogu da dobiju zapadnu podršku i nisu ni prvi ni poslednji koji to rade. Sada nekritički usvajaju politiku sankcija kao što su 'mudro ćutali' o tome dok je u predizbornoj kampanji trebalo boriti se za glasove“, ocenio je Stanković.
Srbija, kako kaže, ima svoje razloge zašto te sankcije nije uvela i ti razlozi još stoje. A njima treba dodati i jedan zdravorazumski, a to je da srpsko uvođenje sankcija Rusiji ni na koji način ne može da utiče na tok rata u Ukrajini, zaključio je sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala