- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Presretnuto 12 projektila „Himarsa“; „Krakenovci“ streljali 100 ukrajinskih vojnika

© WikipediaRaketni sistem HIMARS
Raketni sistem HIMARS - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Ruska sredstva PVO presrela su 12 projektila višecevnog raketnog sistema „Himars“,dve protivradarske rakete američke proizvodnje, kao i balističku raketu „Točka-U“ i dve granate višecevnog raketnog sistema, saopštilo je novinarima Ministarstvo odbrane Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Savezničke snage u su ofanzivnim dejstvima u Harkovskoj oblasti 14. avgusta porazile jedinice 58. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Udi. Pod naletom ruske vojske ostaci jedinice pobegli su sa položaja i napustili ovo naselje. Da bi zaustavili paniku i zastrašili pripadnike Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinski neonacisti, pripadnici oružane ekstremističke formacije „Kraken“ za primer su streljali 100 vojnika 58. motorizovane pešadijske brigade, koji su napustili svoje položaje.
Vazdušno-kosmičke snage Rusije su visokopreciznim oružjem uništile privremena komandna mesta jedinica ekstremističkih formacija „Azov“ u blizini Nikolajeva i „Ajdar“ u blizini Soledara u DNR (obe organizacije proglašene terorističkim u Rusiji). Likvidirano je preko 50 nacionalista, i uništeno 12 vojnih vozila. U blizini naselja Dorožnjanka u Zaporoškoj oblasti visokopreciznim oružjem uništeno je skladište oružja i vojne opreme 65. mehanizovane brigade. Tom prilikom uništeno je preko 15 oklopnih i motornih vojnih vozila.
Usled koncentrisanog vatrenog napada na položaje 14. mehanizovane brigade u blizini naselja Stari Saltov u Harkovskoj oblasti, nenadoknadivi i sanitarni gubici neprijatelja premašili su 100 ljudi.
Ministarstvo ističe da operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija nastavljaju sa napadima na vojne objekte na teritoriji Ukrajine.
Tokom prethodnog dana uništeno je šest komandnih mesta ukrajinskih snaga u DNR. Uništena su četiri skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja i municije, kao i haubica M777 američke proizvodnje.
U okviru kontrabaterijske borbe potisnuta su dva voda višecevnih raketnih sistema „Smerč“, vod samohodnih artiljerijskih oruđa „Gvozdika“, dva voda višecevnih raketnih sistema „Grad“, dva voda oruđa „Giacint-B“, kao i tri voda haubica D-30.
Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništeno je ukupno: 267 aviona, 148 helikoptera, 1.770 dronova, 366 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.347 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 807 borbenih vozila višecevnih raketnih sistema, 3.315 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 4.958 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala