- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarh Porfirije služio prvu liturgiju u Sabornom hramu u Zagrebu posle zemljotresa

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Patrijarh Porfirije služio je danas liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, koji je zbog obnove nakon zemljotresa više meseci bio zatvoren za javnost.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, koji je oštećen u zemljotresu u martu 2020. godine, otvoren je za vernike na Preobraženje, hramovnu slavu, posle više meseci obnove. Patrijarh srpski Porfirije služio je liturgiju uz sasluženje sveštenstva i monaštva Zagrebačke eparhije, a obraćajući se prisutnima u ispunjenoj crkvi izrazio je radost što se u hramu mogu služiti verski obredi i okupljati vernici.
„Zemljotres je običnim ljudima porušio njihove domove koji se i do danas obnavljaju i sigurno će dosta vremena trebati da se dođe do prvobitnog stanja. I naš hram se obnavlja, a iako nije u potpunosti obnovljen, uređen je tako da možemo da se okupljamo i da služimo liturgiju. Sigurni smo zbog toga što je čitav hram statički utvrđen od temelja do krova. Do sada je ugrađeno preko dva kilometra čelika, a čitav hram je obložen specijalnom karbonskom masom koja dodatno utvrđuje zidove. Iako još uvek ima dosta posla, hram je statički siguran i može, a molimo se Bogu da do doga ne dođe, podneti i mnogo jače udare. Ostaje da se iznutra do kraja uredi živopis i da se spoljna plastika zidova vrati u svoj prvobitni izgled. Siguran sam da smo zbog toga danas svi radosni, a da bismo došli do ove pozicije, dosta su pomogli razni ljudi – pojedinci, ali i evropske i državne institucije“, rekao je patrijarh.
On je dodao da je danas Preobraženje i da nije slučajno što se baš na taj dan prvi put služi liturgija posle zemljotresa.
„Preobraženje je slava ovog hrama, hram je posvećen preobraženju Gospodnjeg i mesto je da se skupljamo, ali ne da bismo rešavali bilo kakve globalne i lokalne probleme, bez obzira u kojoj oblasti čovekovog života pripadaju, već se sabiramo da se preobražavamo i da rastemo u Hristu, vrlini, dobru i ljubavi, da duhovno postajemo sve veći“, rekao je patrijarh.
On je naglasio da je „Hrist došao u svet da bude karika između prolaznog i neprolaznog, a čovek je prizvan da se preobraženje i da njegov cilj bude svetost i približavanja Bogu“.
„Koliko god neko vodio savršeni život i bio moralno ispravan, ako nema Hrista, besplodan je svaki takav podvig. Neophodno je da imam smirenja i ljubav prema čitavom svetu, svesni da je blagodat Božja ta koja nas nosi i tvori sve što je čestito i dobro. A kontraproduktivno je kad smo obuzeti samoljubljem i sujetom, misleći da nam blagodet pripada i da smo je kupili moralnim životom i dobrim delima“, istakao je patrijarh.
Nakon liturgije osveštani su slavski kolači i grožđe koje se po verovanju može jesti tek nakon Preobraženja. Među vernicima bili su i predstavnici ambasade Srbije, kao i više manjinskih većnika i aktivista srpskih organizacija.
Iako je hram otvoren za vjrnike, još uvek su postavljene skele koje tamo stoje od potresa u martu 2020, a predstoji još i kompletno živopisanje oltara, piše „Portal Novosti“, glasnik Srpskog narodnog vijeća Hrvatske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala